Двете най-известни църкви носещи името „Св.Неделя“ в България, са строени от брациговци. Първата е в Батак и е станала арена на зверствата по време на Априлското въстание, а втората в София, където с кървав атентат през 1925 година са убити 193 – ма души.

„Света Неделя“ е православна църква в София, посветена на света великомъченица Неделя. Вероятно първоначалната църква е била построена през X в. и както други тогавашни софийски храмове е била с каменни основи, а нагоре с дървена конструкция. В началото на 50-те години на XIX в. Софийската митрополия и Софийската градска църковна община решили да изградят нов катедрален храм. На 7 май 1856г започва строежът на новата църква.

До църквата се намира площадът със същото име. Църквата „Света Неделя“ е катедрала на Софийската митрополия. Тя заема мястото на стария площад Коручешме, който се славел със свой извор, засенчван от вековни дървета. Днес площадът се нарича „Света Неделя“. На 20 юни 1915 г. умира екзарх Йосиф I. Той е погребан от южната страна на храма, в близост до страничната олтарна врата. Три години по-късно почива Софийският митрополит Партений, който е погребан от северната страна на храма.

Църквата е разрушена на 16 април 1925 г. при комунистически атентат по време на опелото на генерал Константин Георгиев. Убити са 193 души, ранените са около 500. Смята се, че това е най-тежкият терористичен акт в историята на България, а по това време и в света. Възобновяването на храма започва през юни 1927г, храмът е тържествено осветен на 7 април 1933 г.

??????????????????????

През 1813 г. жителите на Батак събират средства за построяването на нова църква, понеже старата била вече тясна за богомолците. За целта били наети строители от Брацигово. Това са майсторите Марко Зисо и Петър Чомпъл. Само за 75 дни с труда на цялото население тя била издигната и обградена с високи каменни стени, като крепост.

Първите духовни служители в тази църква били баташките отци: Димитър Паунов (Попов), Илия Янков, Нейчо Паунов (Попов) и Петър Попилиев, които са близки родственици на многозаслужилите игумени на Рилския манастир – архимандрит Йосиф (Строителя), йеромонах Кирил (духовен баща на Васил Левски) и йеромонах Никифор. Последните двама са родни братя на о. Димитър и о. Нейчо, а архимандрит Йосиф е техен чичо.

Забележителен е фактът, че в църквата се е служело не на гръцки, а само на църковнославянски език и проповедите били изнасяни на български. Църквата се е смятала за самостоятелна и независима много по-рано от решаването на църковния въпрос от турците в национален мащаб. Изпреварени са реформите от 1829 г. вероятно защото Батак е далеч от Пловдив, където владиката бил грък, и вероятно защото Рилският манастир е покровителствал църквата в Батак.

07св.неделя

Параклис „Света Неделя“ има и в Пазарджик. Той се намира в двора на катедралния храм „Успение Богородично“. Построен е от дюлгерския еснаф, за да има къде богомолците да се черкуват, докато също брациговци издигнат сегашната църква.

За това свидетелствува плоча на източната стена на параклиса със следния надпис:

07plocha

“Согради се тая църква Света Неделя с труда на руфет дюлгерски, 1835, октомври 20”.

Параклисът е единствената стара сграда в града, чийто покрив е с каменни плочи. Българите от града и околните села масово помагали за изграждането на църквата – мъжете и юношите пренасяли строителни материали, а жените – пясък и вода.

Параклисът е богато изографисан, днес той не е действащ и можете да го разгледате след предварителна заявка в местното Архирейско наместничество.