Две седмици след вълнуващото откритие на екипа на доц. Явор Бояджиев, по време на археологическите разкопки на селищна могила в Юнаците, западни медии оповестиха находката – най-старото злато в Европа. Те описват значимостта на събитието, което отваря нова страница в континенталната история.

България с все по-уверени крачки доказва, че е люлката на цивилизацията в Европа. Мънистото, което тежи едва 15 сантиграма, превръща Пазарджик в център, който тепърва ще бъде пространно изследван и анализиран. Животът, от почти съвременен тип е съществувал тук, далеч преди хората в останалите части на материка да започнат, да създават стройна организация от градове. Откритието е изключително значимо за историците и тепърва за него ще се говори, смятат експертите.

Откритото златно мънисто, предхожда по време на изработка всепризнатото до момента най-старо злато, това от Варненския некропол. Находката от древния Град на птиците е датирана около 4 500 г. преди Христа. Тя е по-стара от златото открито в Микена и Троя.

12юнаците1 12юнаците2 A 15-centigrams gold bead is pictured in village of Yunatsite

Статиите – ТУК и ТУК