Ана Гройс, PZdnes.com

Дали от суеверие, щипка наивен романтизъм или просто заради традицията, но досущ като в прочутия фонтан Ди Треви в Рим и в Пазарджик романтици хвърлят монети в живописния шадраван в парка на новопостроената Автогара Пазарджик. Да хвърлиш монета във фонтана Ди Треви е ритуал, без който няма как да мине никое сериозно посещение на Рим.

30%d1%84%d0%be%d0%bd%d1%82%d0%b0%d0%bd

 

На никого не му се рискува заради една монета да не се върне във Вечния град. Традицията повелява да застанете пред 300-годишния фонтан, да се обърнете с гръб и да хвърлите през рамо монета във водата. Докато го правите, си намисляте желание, което може да е само едно – да се върнете в Рим. „Няма как да сравняваме Пазарджик с Рим – казват служителите на Автогарата с усмивка на уста.

20151215_200927

 

Вечният град е далече от нас не само географски,  но по-важното е, че все още има хора, които имат сетива да разкриват цвета и обаянието в сивото ежедневие и въпреки динамиката на съвремието, да намират време да хвърлят паричка за късмет“.  Работещите на Автогарата разказват още, че от самото начало, вече две години жители и гости на града ни се радват на очарователния водоскок, който носи прохлада в горещите летни дни и целогодишно разпръсква закачливи водни пръски. Пейките около фонтана почти винаги са заети с пътници, които се радват на гледката докато чакат автобуса си.

А иначе, смята се, че първите, които започват да мятат безотговорно парите си във фонтана Ди Треви, са германските интелектуалци, които пристигат в Рим в края на 18-и век. На сбогуване с града, те хвърляли монета във фонтана, като всъщност повтаряли древен ритуал: поднасянето на дарове, сред които и пари, на божествата, живеещи във водата.

Ритуалът набира популярност през 50-те години на  миналия век, когато във филма “Три монети във фонтана” три американки търсят голямата любов във Вечния град и хвърлят парички в шадравана, за да сбъднат желанията си. В наши дни монетите от фонтана Ди Треви се събират и се предават на благотворителната организация „Каритас диоцезана ди Рома“, която използва средствата за подпомагане на бездомните хора в Рим. За една година във фонтана се хвърлят близо 1 млн. евро.