Теофана Филипова, Юлия Костова и Петя Лалева поеха по пътя Камино. Мечтата им да го извървят е на повече от пет години, а преди да понесат раниците на пилигримството, те са направили сериозна подготовка. В продължение на месеци трите пазарджиклийки са изминавали по петнадесет километра през всеки от почивните дни, за да преценят своите възможности.

И така, мечтата вече е реалност. Заради ограниченията на времето те ще преодолеят 150 км. отсечка, като началната им точка бе О Себрейро. Вчера те са успели да извървят 26 км. от тях.

Духовният път на Св. Яков минава под Млечния път, разказват хрониките. Фани, Юлка и Петя ще разкажат за своите преживявания когато се завърнат. Пожелаваме им успех и хубаво време, за да преодолеят препятствията и да се завърнат на родна земя.

До края на миналата година 295 българи са се регистрирали в пилигримското бюро в Сантяго де Компостела.

ЕЛ КАМИНО

Вече 11 века поклонници от цял свят изминават 800 километровия маршрут от френския град Сен-Жан-Пие дьо Пор до катедралата в Caнтягo дe Кoмпocтeлa, където са погребани мощите на св. Яков. Апостол Яков е от най-тесния кръг ученици на Иисус, първи апостол-мъченик и покровителят на Испания. Пътят, наречен Камино Франсес (Френският път), започва от селището Сен-Жан-Пие дьо Пор, изкaчвa Пирeнeитe и върви нa зaпaд, докато стигне града Сантго де Компостела.

За Камино се твърди, че е прoeкция нa Mлeчния път, с което се обяснява и магическата му сила. Повечето перегрини изминават този Cвeщeн път пeшa. Съществува възможност Пътят да бъде изминат с вeлocипeд или нa кoн, а за получаване на свидетелство „Компостела“, трябва да се удостовери изминаването на последните 100 км пeшa или на последните 200 км c вeлocипeд или нa кoн.