Всеки, който попада за първи път в Пещера или е ходил там многократно, но до сега не е видял Музеят на социалистическите автомобили в родопския град, трябва да го направи. Експозицията на автомобили е само черешката на тортата, а край тях ще се срещнете с много свои спомени, защото залата е пълна с колекции на вещи от времето на социализма. Музеят се радва на голям интерес от страна на местните хора, но все по-често в града идват и специално заради него.

img_6919

 

Особено ако е живял в България до 1989 -та и има спомени от онова време. Още от входа те подхващат с дъвка „Идеал“ , старите пакети с „Арда“, „Родопи“, „Слънце“, „Феникс“ и БТ, корекомските „Ротманс Роялс“ и „Боро“, колички направени от паластмаса, банкноти с лика на Георги Димитров и гроздоберачката и…

img_6920

Експонатите са страшно много и всеки от тях ще ви върне към определени спомени, защото в онези години всички имахме достъп до всички тези предмети. Е, до „Кореком“, не всеки, но все пак…

img_6926

Автомобилите будят възхитата на всеки посетител със своята запомняща се външност и възможността да видиш скоростомер, чиято горна граница е 120. От колите возили някогашния партиен елит ще бъдете впечатлени от „Чайките“, едната от тях има и персийски килим между предните и задните седалки. Не по-малко внушителна е и „Варшава“ – та, както и „Волга“ -та.

img_6933

Но не по-малко интересни са надписите от соцвремето, които красят стените на музея. колекцията наистина е внушителна и ще ви отнеме поне половин час, за да се запознаете със заръките и съветите от стените.

img_6974

 

Допълнителна атмосфера на салона дават огромните портрети на партийни водачи в България и СССР. Колекциите от телефонни апарати, радиоапарати и ВЕФ-ове, буквално ще събудят музиката, която сте чували от тях или поне предаването „Дела и документи“, което всяко дете си спомня, защото се излъчваше точно преди да тръгнем към училище в делничната сутрин.

img_6976

Музеят е любопитен и за младите родени след 1989 г., за които е трудно да си представят обществото на зрелия социализъм. Изложената експозиция е частна, входен билет за възрастен струва 6 лв., а студентите и учениците плащат по пет лева.

Идеята за автомузея е на  братята Динко и Евелин Кушеви, които през 2011 година дават старт на практическата й реализация и започват голямото събиране на коли и вещи от епохата на социализма. В момента в салона са експонирани 23 емблематични возила от времето на социализма. Музеят отвори врати за посетители на 14 септември тази година.

Редом с познатите на българите от третата възраст возила „Москвич“, „Жигули“, „Запорожец“, „Варшава“, „Волга“, полски ФИАТ, „Застава“, „Булгаррено“ и др., в експозицията могат да се видят и стари черно-бели фотографии от миналото на Пещера, а също така и автомобили като експонатите по градските улици.

 

Надписите на металните табелки от недалечното минало будят смях, а за други се установява, че са валидни и днес.

img_6949