Житейската история и основните правила в света на модата, това сподели в следобедното предаване на Нова ТВ днес, пред Миролюба Бенатова панагюрката Нора Шопова, която е един от най-успешните български модели, постигнала двукратна поява на корицата на модната библия „Вог“, през 2014 и 2016 г.

Пред журналистката Нора сподели, че има мъже, които колекционират „корици“. „Но аз не съм получавала неприлични предложения, аз не съм лесно достъпна“, сподели Нора Шопова. Тя разказа, че никога не е правила голи фотосесии, тъй като отлично знае, че това би наранило семейството ѝ, което има патриархален поглед към света на моделите.

„Опитвам се да си изкарвам прехраната честно, за мен моделството не е единственото, каза бъдещата юристка. Да си модел значи, да си всеки и никой едновременно. Много лесно е да нарисуваш всеки върху лицето ми“, откровено призна Нора, която най-много харесва очите си, които били същите като тези на майка ѝ.

„Първо пробих в САЩ и след това се отвориха вратите на Европа. Трябва да влизаш в определени мерки. Ти трябва да си една красива закачалка и да си момиче по калъп. Аз съм една от малкото, които не излизат с тон грим и изкуствени мигли. Едно от неудобствата на нашия живот е, че при минус десет градуса трябва да се снимам облечена в лятна рокля и с кожух и шапка при четиридесет градуса.“

Най-силно натоварване в Япония. Имат нещо като кувьози, в които можеш да поспиш. Имат ги в офисите и в метрото. Там хората наистина работят много. Работата е основният им приоритет. Това може да се види и усети само, ако отидеш там. И го видиш с очите си.

На въпрос на Бенатова дали има завист в света на моделите, Нора Шопова отговори:

„Усеща се злобата и завистта при нас. Тя се провокира от това, че останалите не са по-малко от теб, но не са постигнали успеха ти. Разказвали са ми случаи когато колежка мазала със сапун пода на банята, за да падне конкурентката ѝ, по време на Седмицата на модата в Париж. Опитвам се да не се влияя. Отхвърляли са ме за ревю заради височината ми, аз съм по-ниска в сравнение с другите.“

Каква е била най-високата сума, която Нора е заработвала по време на кариерата си?

„Аз заминах за щатите, с пари на агенцията, но изработих много пари и върнах заема. Родителите ми ме подкрепиха финансово. 5000 долара на ден е най-високата сума, която съм изработвала. Излизаш на плюс почти три години след като започнеш работа. Правя нещата както искат от мен, а не така както аз искам да бъдат. Най-важно е да задвижваш колелото. Ако останеш встрани за два месеца, на третия вече си извън играта. Не се чувствах спокойна докато не излязох на нула спрямо агенциите, които ми помагаха“, сподели панагюрката.

Не един, а цели два пъти Нора Шопова се появява на корица на Vogue. Това най-високо признание от модния свят, разбира се, е „абсолютен комплимент“ за нея и работата ѝ. Нора Шопова е един от най-добрите модели у нас. С прекрасните си, изразителни очи, красиво лице и съвършена фигура тя е днешната ни модна муза. Освен цялата харизма на модел, която тя носи със себе си обаче, Нора притежава още много качества, достойни за уважение. Съвсем скоро ѝ предстои да завърши образованието си по Право, а в бъдеще тя няма намерение да се разделя нито с едната, нито с другата си професия.

Средното си образование завършва в гр. Пловдив и непосредствено след като е започнала да учи Право в УНСС, е била открита от модна агенция Ivet Fashion, разказа Нора Шопова.