Българинът Илиян Кузманов създаде уникално място в Лондон. В помещение на гарата на квартал Баркинг в английската столица той успява да съчетае библиотека, картинна галерия и кафене. Постижението му е оценено с първо място в класацията за най-добро кафене от сайта londonist.com. Книгите в библиотеката са на български, руски, френски и английски.

Те са на различна тематика, а на лавиците има и място за детска класика. Приказки и детски романи забавляват разноезичните посетители на кафенето, които често идват тук не само заради ароматната напитка,  заради чаша чай или среща с приятели. Атмосферата на това вълшебно място е незабравима.

12ezo kafe

Посетителите имат възможност и да поиграят шах, защото част от масите са декорирани като дъски за древната персийска игра. Неин голям почитател е и собственикът, който е родом от Калугерово. Той попада в Лондон преди няколко години, но градът го привлича и така се ражда идеята за заведението, което събира все повече и повече фенове.

12ezo2

Картините на стените му се продават, но те не са рисувани от богати майстори на четката, а от бездомни художници. На тях Илиян Кузманов се натъква чрез връзка с неправителствена организация, която събира средства за препитанието им. Водата, която се предлага в кафето също е част от кауза.

На човека, който я бутилира. От цената на всяка чаша се отделят средства, които постъпват във фонд , набиращ пари за създаването на водопроводи в Африка. Името на заведението е Ezo Bistro, а ако в момента живеете в Лондон или сте там по друга причина, непременно наминете и поздравете Илиян Кузманов, той го заслужава.

12ezo3 12ezo4 12ezo5 12ezo6 12ezo7 12ezo8