Ана Гройс, PZdnes.com

В Дома на киното, в центъра на София се състоя премиерата на филма “ Отвъд скока“, посветен на европейската и световна шампионка по скок на височина Йорданка Благоева. Режисьор на филма е пазарджиклийката доц. Валентина Фиданова – Коларова. В разработването на сценария й помага нейният съпруг, специалистът по ревматология проф. Златимир Коларов, а асистент оператор е пазарджиклията Евгени Попов. Филмът проследява житейския и спортен път на знаменитата българска спортистка, предсказала успеха и вдъхновила световната ни рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова.

“ Премиерата беше много вълнуваща, присъстваха близки и познати на Данчето, както и герои от филма. Използвани са много кадри от фонда на БНТ. От него могат да се научат много факти и събития останали извън светлините на прожекторите.“ – коментира асистент – оператора Евгени Попов. Един от моментите, който силно впечатлява е интервю на Йорданка Благоева от състезание по лека атлетика в столицата на Грузия,Тбилиси. Пред хотела, където е настанена българската спортна делегация е имало група от кавказки мъже, готови на всяка цена да я отвлекат за грузинска невеста, толкова много са я харесали като жена. По настоявене на местните власти и поради вероятноста това да се случи в действителност, на именитата ни спортистка е била назначена специална охрана и забранено да се движи сама из града.

„Това е единственото място, на което не исках да се съблека по шорти и да скачам“ – коментира очарователната българска шампионка. По мнение на присъстващите в залата по времето на премиерата, този филм трябва да стане задалжителен за гледане в българските училища като еталон за воля и амбиция. Очаква се в края на март филмът да бъде представен и пред пазарджишка публика, с участието на авторите и героите на филма.

14филм1