* Паметникът в центъра на Мало Конаре е дело на роденият тук проф. Величко Минеков

Две от общо десет най-големи села в България са разположени на територията на нашата област, сочи справка от Националния статистически институт. Става дума за Драгиново и Мало Конаре.

На територията на страната ни има общо 5000 села. Интересен е фактът, че по-голяма част от тях имат население под 1000 души, а шест села в страната имат жители, колкото най-малкия град в България – Мелник – 208 души. Близо три хиляди села в България са по-големи от този най-малък град. Най-голямото българско село според статистиците е намиращото се близо до София – Лозен(6254 души), следвано от силистренското Айдемир(5728), трето е Бистрица с 4979 човека, четвъртото място е за Казичене с 4737.

Според броя на жителите си – 4 728,  Драгиново е на пето място в ТОП10 на най-големите български села.

Името на селото до 1966 г. е Корова, а от 1966 до 1971 г. – Корово. На 22 юни 1971 г. е преименувано на Драгиново, в чест на поп Методий Драгинов.

Най-ранните писмени сведения за населеното място датират от 15 век. В регистъра на доганджиите-соколари от 1477 г., където самото село е отбелязано под името Корова (от тур. Kuru-ova – „Сухо поле“), а под него е записано дословно следното: „Село Корова, спадащо към Филибе.“ Соколарският регистър е регистър на население, натоварено със специални задължения, и затова не описва цялото население на селищата, чиито имена се срещат в него.

Според  краеведа Стефан Захариев към 1850 година в Корово има 40 къщи и 130 жители. Според преброяването на населението в Царство България през 1910 година, към 31 декември същата година в Драгиново (Корово) живеят 1188 човека.

18драгиново1

През 1913 година жителите на селото са засегнати от насилствено покръстване и в резултат част от населението емигрира в село Акьорен, (област Истанбул, община Силиври), Турция. Днес Драгиново е най-голямото село в областта и териториално пренадлежи към община Велинград.

18драгиново2

Наскоро историята на Драгиново бе публикувана на сайта на селото благодарение на местните бизнесмени Албен Бакърджиев, Сайфо Арапов и Юлиян Мъзгълов. Преди повече от десет години те събраха средства за нейното издаване на хартиен носител, но тя се изчерпа много бързо и днес може да се чете само във виртуалното пространство. Автор на проучването е краеведът Милен Налбантов. Той установява артефакти от най-дълбока древност, които доказват, че тези земи са били населени още от траките, а по-късно е имало живот през всички етапи на българската история и робствата, под които сме били.

Традициите от отминалото време са все още живи тук, а един от най-интересните обреди е сватбеното тържество.

18драгиново

* Снимки: draginovo.com

Шестото по големина село в България е пловдивското Розино с 4278 жители.

Населението на село Мало Конаре наброява приблизително 4222 човека, кото му отрежда седмото място в националната класация на 10 -те най-големи села в страната. 

Старото име на селото е Доганово Конаре, защото в селото е имало 2 махали – едната отглеждаща соколи, а другата коне. Мало Конаре се намира на мястото на Конаре, 2 км източно от река Луда Яна.

В землището на селото са пръснати 25 тракийски могили около и в селото. В тях са намерени монети от император Гордиан I и се вадят тухлени плочи. В южния край на селото до днешния път Пазарджик-Пловдив се намират основи на градище — крепостна станция на римския път за Пловдив. Тази крепост е солидно строена с червен хоросан. Съществуват сведения, че около селото е имало светилище, а в околностите при проучвания е намерен релеф на Зевс, Хера и три нимфи.

Селото е дало на България доста известни личности – професорите Стоимен Дъбов (1925-2010) и Величко Минеков, художничката Златка Дъбова, актрисата Янина Кашева, направила култови роли в големи български филми и сега ролята на д-р Кръстева в „Откраднат живот“. От тук е тръгнал творческият път и на проф. д-р инж. Иван Марков (1957) – ръководител катедра „Строителна механика“ в УАСГ, сегашен декан на Строителен факултет. Тук е израснал Георги Коев (1910-1983) – кларинетист, както и Васил Кънов-волейболист и треньор.

18мало-антон лефтеров

* Снимки: Антон Левтеров

Осмото по големина село в България е пловдивското Труд (4044 души), девето е силистренското Калипетрово с 3938 човека население, а десето е сливенското Градец с 3935 жители.