Във водопреносната мрежа на Велинград няма завишени норми на естествен уран, имаме в две малки части от Чепино и Лъджене, по новата наредба 0.3 млгр на литър сме с превишение, но по старата наредба допустимата норма е била 0.6 милиграма на литър и според нея сме в норма. Не съществува опасност гостите и гражданите да пият вода със завишени нива на естествен уран, заяви кметът на Велинград д-р Костадин Коев

Градът на сто процента няма завишени количества на естествен уран, прекъснато е подаването от водоизточник „Клептуза“ и „Легорилец“, подава се вода от Пречиствателната станция. За територията на града няма завишени нива на уран в питейната вода. Два са водоизточниците, където е констатирано повишение на нормата става дума за водоизточникът, който захранва Грашево, Мечо корито, и водоизточникът за Света Петка – Пашово, те са дали показания за наднормени нива на естествен уран, каза още кметът.

Към четирите засегнати села обаче водата не е спряна.

„Ще ги захранваме с бутиларана минерална вода селата и ще помолим „Гражданска защита“ да ни осигури водоноски“, коментира кметът на Велинград Костадин Коев. Проблемът с водата ще удари сериозно туристическият бранш в СПА-столицата на Балканите.