Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии е едно от общо осемте училища на територията на нашата област, които през следващата учебна година ще имат експериментално обучение и са част от групата на иновативните училища в страната.

IMG_1653

Пресконференция по този повод се състоя днес в школото, където директорът Тодор Джамбов представи своите партньори в предстоящия проект  – Мария Тенчева от Институт по сугестопедия „Проф. Георги Лозанов“ и Мария Кръстева, мениджър „Човешки ресурси“ на най-голямото предприятие за производство на велпапе и картонени опаковки в страната.

Сугестопедията е успешен иновативен метод, който може да се окаже много полезен за учениците, поясни Мария Тенчева. В миналото е била прилагана експериментално и е дала доста добри резултати. Оценка е получена от ЮНЕСКО, а експертите от там са дали становище, че методологията е приложима за всички възрасти и всяко учебно съдържание.

IMG_1651

Експериментът в Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии ще продължи три години и ако се окаже, че сугестопедията работи, ще може да се прилага и в други школа. Всъщност това е крайната цел на експеримента. Най-общо казано огромен обем информация по метода на Георги Лозанов се предава наведнъж на учениците, а пост фактум, благодарение на ролеви игри и слушане на музика, те усвояват детайлите на преподадената материя.

През лятото учителите включени в проекта ще преминат на обучение, за да може от началото на следващата учебна година, започващите осми клас ученици да бъдат обучавани по тази методика.

IMG_1648

Напълно подкрепяме начинанието, заяви Мария Кръстева. За нас е важно да осигуряваме възможност за работа на децата завършващи гимназията, като приемаме току що завършили гимназисти, а също така и специалисти, които са завършили висш институт, допълни тя.

През следващата учебна година гимназията ще приеме една паралелка ученици след седми клас, четири ще са класовете с ученици от осми клас, като в един от тях ще се прилага дуално обучение.