Пожарникари от град Септември спасиха 11 деца на възраст между 7 и 10 години и тяхната ръководителка. Групата се загубила в планината над село Варвара и попаднала в опасна ситуация. Малчуганите са на летен лагер край селото, а за да участват в него са пристигнали от всички краища на света.

Сред тях има такива, чийто родители живеят в Канада, Белгия и САЩ. Лагерът се еорганизира за трета поредна година и негова ръководителка е бивша преподавателка от Военна академия. Целта на летните занимания е да доведат децата максимално близко до природата, далеч от светските придобивки в големите градове.

Разходката в планината е част от ежедневните занимания на децата и заради това ръководителката им ги повела към местността Равно боре, но на връщане се смрачило, загубили пътеката и се оказали в дере близо до р. Чепинска. Изход от там нямало, трябвало да преминат реката. Студената вода и тъмнината спрели ръководителката, която влязла, за да дири брод. Тъй като не искала да рискува, тя потърсила помощ на телефон 112.