Няколко проверки /пет, от които нощни/ по суша и вода бяха извършени от инспектори на отдел Рибарство и контрол „Южна България“, област Пазарджик, на язовирите Доспат и Батак, съобщиха от Изпълнителната агенция по риба и аквакултури.

От водите на яз. Батак са извадени хрилни мрежи с обща дължина около 540 м., от яз. Доспат са извадени 15 комбайни /дебела корда с много закачени за нея куки/, с обща дължина около 1 840 м. Уловената в тях риба: шаран – около 80 кг. и каракуда около 60 кг. е освободена и върната обратно във водата. Съставени са констативни протоколи от проверките.

Открити и иззети бяха също уреди, забранени за използване от Закона за рибарството и аквакултурите – 2 „винтера“ и 6 „телевизора“ /мрежести уреди за маломерна риба/. Заловени бяха и рибари, извършващи любителски риболов, през нощта. Съставени са 3 акта за установяване на административно нарушение по ЗРА.

При нощна проверка на яз. Доспат инспектори на РК – Смолян заловиха бракониер в района на „Тихия кът“ до гр. Сърница, в момент на събиране на мрежа с обща дължина 55 м. от водите на язовира. Уловената риба е с общо тегло – 5 кг. /12 броя дъгова пъстърва, 12 броя червеноперка, 5 броя речен костур, 8 броя уклей/. Мрежата и рибата са иззети като веществено доказателство по образуваното досъдебно производство от ОД НА МВР Районно управление – Велинград.

Двама известни бракониери бяха заловени на яз. Батак, докато са извършвали стопански риболов посредством хрилни мрежи с дължина 300 м. С актовете са иззети 300 м. мрежи и гумена лодка с електродвигател.