Нещастието във Виноградец най-вероятно се дължи на забравен в цевта патрон, предположиха оръжейни специалисти. Практиката е първо да се извади пълнителят и след това да се издърпа неколкократно затворния блок назад, за да се провери дали в цевта няма останал патрон. Така става ясно, че оръжието не е заредено. Обаче ако при поставен пълнител, пистолетът бъде еднократно зареден с издърпването на затворния блок назад, един патрон остава в цевта.

За да се произведе изстрел остава само да се натисне спусъка. Най-разпространеният модел на марката Глок е модел 17. Той е характерен с това, че няма конвенционални външно установени предпазители, които трябва да се задействат по отделно. Спусковият предпазител е вграден в спусъка под формата на лост, като в недокоснато състояние блокира движението на спусъка назад.

Този автоматичен предпазител се изключва след като се натиснат спусъка и предпазителя едновременно. Справка в популярни оръжейни сайтове сочи сила от два килограма за необходим натиск, за да се произведе изстрел.

Експертиза ще покаже дали е възможно шест годишно дете да упражни такъв натиск върху спусъка, за да произведе изстрел.

Глок 17 е най-употребяваният и известен пистолет, използван за охрана в света. Само в САЩ той заема 65% от пазарния дял на пистолети за охранители и правоприлагащи органи. И не само там, а и в целия свят, Глок 17 остава предпочитано оръжие за множество национални въоръжени сили, цивилна самоотбрана и охранителни фирми. Произвеждан е в компанията Glock Ges.m.b.H, Австрия, а негов създател е инженерът и основател на компанията – Гастон Глок.

Днес съществуват много видове пистолети Глок, в почти всички пистолетни калибри и в зависимост от нуждите. Рамките на всички обаче са изработени от удароустойчива пластмаса, а затворите са изготвени от висококачествена стомана и са подложени на специална обработка за повдигане корозоустойчивостта и  износоустойчивостта им.

Предимствата на Глок 17 са, че е сравнително лек за подобен пистолет и е с изключително изчистен и удобен дизайн, без излишни бутони, предпазители, ръчки, което улеснява употребата при бърза стрелба. За възможностите си и качествата си Глок 17 се продава на добра цена (около 1000-1200лв.). Поддръжката му е евтина и това, че e един от най-разпространените пистолети му дава възможност за лесно намиране на резервни части, както и възможност за модификация чрез всевъзможните аксесоари, произведени специално за него.