Петима са задържани при специализирана операция срещу наркоразпространението, реализирана след почти едномесечно разследване. Действията по образуваното досъдебно производство са предприети от служители на ОДМВР – Пазарджик, съвместно с техни колеги от РУ – Септември, под наблюдението и след съгласуване с Пазарджишката окръжна прокуратура.

В хода на акцията, за проверка бил спрян лек автомобил, управляван от 22-годишен жител на Белово. В превозното средство служителите на реда открили пликче, съдържащо 0.21 г бяло прахообразно вещество, дало положителна реакция на амфетамин. Последвал тест на водача с техническо средство, което показало, че той е седнал зад волана под въздействието на амфетамин. Междувременно, в рамките на провежданата спецакция, в село Виноградец била извършена проверка и на лек автомобил, шофиран от 21-годишен от село Величково, заедно с когото пътували 21-годишен местен жител и негов връстник от Ракитово.

С дрегер било установено, че водачът шофира под въздействие на марихуана. При последвалите процесуално-следствени действия на четири адреса, от една от къщите, собственост на 31-годишен мъж от Виноградец, полицаи иззели общо 147 боеприпаса за нарезно и гладкоцевно оръжие, без надлежно разрешително.

Във връзка с работата по досъдебното производство за документиране, доказване и пресичане на престъпна дейност, свързана с наркоразпространение, петимата са задържани за срок до едно денонощие, на един от тях, с постановление на прокурор, мярката за неотклонение е удължена до 72 часа.

Срещу двамата мъже, шофирали под въздействието на наркотични вещества са започнати и производства по чл. 343 б, ал 3 от НК. Действията по разследването, в това число разпити на свидетели, установяване и проверки на адреси, продължават под наблюдението на прокуратурата.