Всеки от нас има поне един стар стол в мазето. Други държат на тавана си цели холови гарнитури. Стари, прашни и все пак здрави. Направени от истинско дърво и пазещи спомените на поколения хора от рода, който днес продължаваме. Жал ви е да ги изхвърлите, нали? Тогава спокойно можете да им дарите нов живот. Не е трудно и не струва скъпо. На първо място ви трябва желание. И тъй като това е работа, която не може да се свърши за кратко време, е най-добре да си съставите план.

1. Изберете време и място, за да осъществите замисъла си.

Можете да се трудите в стаята или на двора. Ако ще го правите вътре, то първото от което се нуждаете е полиетилен, с който да покриете пода, където ще оформите своето работно място. Най-подходящо е да сторите това през почивните дни или по време на отпуск.

2. Необходими са ви: лепило за дърво, дунапрен, здрави дъски или дъски от ПДЧ, вата за мебели и дамаска. Също така такер, лак или боя за дърво, шкурка, метър, клещи, чук и пирони.

През седмицата измерете седалките на мебелите, които смятате да претапицирате и посетете място, от което можете да си закупите дунапрен, вата и дамаска. Дунапрен се предлага изгодно в магазин, който се намира в началото на Търговията в Пазарджик. Ако имате точните размери, можете да разчитате, че там ще ви го и нарежат. Възможно е да купите и покривна вата от там.

Дамаска също трябва да се търси от специализиран магазин за платове. В момента на мода в опаковането на мебели е плюша, освен всичко останало, което познавате като дамаска. Съобразете цвета ѝ със стените на стаята, където смятате да подредите „новите си придобивки“. Снабдете се и с другите изброени по-горе неща, за да можете да започнете работата си.

3. След като сте набавили необходимите материали, почистете от паяжини и прахоляци стола или дивана, които смятате да претапицирате.

След това внимателно махнете платнените части, ватата, която е вътре, дунапрените и всичко, което незнаен майстор някога е сложил.

21стол

4. Когато столът остане само на „арматура“ добре почистете дървените части с шкурка, а след това лакирайте или боядисайте, в зависимост от вашето решение.

Докато дървото съхне трябва да изрежете от дъста или ПДЧ седалката, а след това и дунапрена. Фиксирайте гъбестата материя с лепило, за да не се мести, а върху нея поставете покривната вата. Нея задръжте изпъната с помощта на скобите и такера. Вече е време да сложите и дамаската.

5. Сега сглобете седалката към основата на стола и вече сте напълно готови. 

Процедурата е същата и при възстановяването на фотьойл, диван или канапе. Ако несте напълно сигурни в уменията си, най-напред пробвайте с табуретка.

Ето и няколко снимки от сайтове на професионалисти, за да видите и техните резултати. Заниманието е приятно и ще ви откъсне за няколко часа от обичайното ви ежедневие. Освен това ще ви дари и със самочувствието на можещ човек.

21стол121Столове3