Терез и Масуд идват в Пазарджик, това е окончателното решение на общинските съветници от Разград, взето днес с квалифицирано мнозинство. Точно това отново стана повод за протест организиран от „Четири лапи“ в София. Той ще се състои на 30 януари пред МС.

Лъвчетата Терез и Масуд са родени на осми септември миналата година в Разград. Заедно с тях е имало още едно малко, което било стъпкано от родителите си, припомнят тамошните медии. Тъй като в зоопарка нямало квалифицирани за отглеждането на новородените, те били предоставени от общината, която е собственик на зоокъта, на фондация „Четири лапи“. Служители на фондацията взели бебетата и ги отвели в София, където в продължение на три месеца, малките са били под опеката на ветеринарна клиника. След това обаче са били прехвърлени в софийската зоологическа градина, твърди кметът на Разград.

Миналата година, на 21 декември Общинският съвет на Разград взе решение да предостави лъвчетата на община Пазарджик и те да бъдат настанени в нашия зоокът. Решението предизвика бурни дебати по темата, а също така и протести в София. Защитниците на животните искаха те да бъдат изпратени в Холандия, за да може да се грижат по-добре за тях, а след това имало и опция лъвчетата да се върнат в Африка.

Всичко изглеждаше подредено, когато на един от протестите се появи министър Нено Димов, който даде обещание, че големите котки ще заминат за Холандия. Междувременно стана ясно и това, че той де юре не разполага с никаква власт над Терез и Масуд, които се явяват общинска собственост. Първоначално от община Разград не даваха отговор на въпроса, дали двете екзотични животни са „заприходени“ към общината, но вчера стана ясно, че има документация, която ги определя като общинска собственост.

В същото време от „Четири лапи“ бяха подготвили транспортирането на лъвчетата към Холандия за днешния ден. Те обаче също не бяха уведомили собственика на животинките, в резултат на което се наложило кметът да научава от друго място за намерението на природозащитниците. Той остро реагирал на това, тъй като по документи е единственият, който има право да се разпорежда със съдбата на животните, при това ако има благословията на общинските съветници.

Така днешното пътуване към Холандия е било предотвратено. Междувременно още през миналия месец община Пазарджик заяви желанието си да приеме двете лъвчета, като гарантира, че ще им осигури максимално добри условия за живот и развитие.

Областният управител на Разград пък върна решението на общинските съветници за дарението на Терез и Масуд, а днес те се събраха, за да го преразгледат на ново. Така стигнаха до предложението – Терез и Масуд да дойдат в Пазарджик, а трите възрастни лъва, които и сега са в Разград, да отпътуват към защитеното жилище за диви животни в Холандия.