Кметът на община Септември Марин Рачев бе изведен от сградата, той заяви пред журналистите, че оказва пълно съдействие на разследващите и вярва в българското правосъдие. По думите му той не е задържан, а ще бъде отведен за разпит в София.

Спецакция под наблюдението на Специализирана прокуратура се провежда днес в община Септември, кметът Марин Рачев и администрацията му са били докарани принудително в Общината рано тази сутрин. Това е първата акция по закон Антикорупция. Все още продължават разпитите на кмета и неговите служители в сградата на общината.

Пред сградата на общината има много хора, които заедно с журналистите се чудят, какво ще става? Хората имат да свършат нещо лично в общината, но не могат да влязат в нея. Достъпът до сградата е ограничен от служители на Бюрото по защита. Същото е и положението в Пазарджик, около сградите, в които има офиси или жилища на Рачев. Обиски са били извършени и в къщата му в Септември.

Сигналът срещу Рачев е бил изпратен в Специализираната прокуратура през август миналата година от инициативен комитет „Да спасим Община Септември“.

През декември 2017 година инициативен комитет „Да спасим Община Септември“ настоя кметът на Община Септември Марин Рачев да бъде отстранен от поста му, тъй като според комитета има вероятност той да повлияе на разследването чрез манипулиране на документи и свидетели.

Настояването на гражданите от общината е свързано с разпространената преди ден информация, че Софийска градска прокуратура е изпратила постановление на Специализираната прокуратура към Специализирания наказателен съд с 14 тома и 5283 страници доказателствен материал с извършени нарушения от септемврийския кмет. В документа са цитирани данни за тежки нарушения на Закона за обществените поръчки – раздаване на поръчки по шуробаджанашка линия, липса на проведени процедури и контрол по изпълнението на поръчките, фалшива отчетност и др.

Представени са доказателства за връзка с жената на кмета и сделка с фирма на нейна втора братовчедка. В преписката са налични данни от проверки на ДАНС и доклад от проверка на АДФИ за работата на Рачев.

Вчера градоначалникът на Септември навърши 44 години. Той е законно избран с листата на ГЕРБ на редовните избори за местни органи на властта, които се състояха през 2015 г.