Кучето ми не беше агресивно и съм го хранил редовно, това разказа пред съда 36-годишният Димитър Михайлов от Мокрище, който е обвиняем по делото за смъртта на три годишния Тошко, разкъсан от питбул. Купувал съм му храна – гранули, пилешки фенери и кокали, разказа мъжът, който е собственик на кучето- убиец.

В 13.00 ч. започна делото за мярката на Димитър, като прокуратурата иска тя да бъде „задържане под стража“.

Според Районна прокуратура обаче направените на място проверки сочели точно обратното, че кучето системно е недохранвано, не е било разхождано и е проявявало агресивност и спрамо други хора. Експерти са  установили и това, че кучетата от тази порода имат специфични потребности и е трябвало животното да бъде разхождано ежедневно. Една от причините за проявената към детето агресивност е и липсата на движение. Животното е пребивавало само на двора, вързано със синджир.

Мъжът е бил криминално проявен и е лежал в затвора. От седем години насам обаче няма данни да е извършвал престъпление. От две години насам той живее на съпружески начала с Атанаска, лелята на мъртвото дете. От два месеца те имат и бебе. Димитър работил извън Мокрище и това била причината да не може да се грижи постоянно за кучето.

Извън залата близки на Димитър разказаха, че кучето не е проявявало агресивност, ако не го дразниш. Покойното дете имало навика да ходи и да го дърпа за опашката, а също така и да го удря с пръчка. Малкият Тошко живеел с баба си на километър от дома на лелята. Обичайно той сам сновял между двете къщи. Според роднините на Димитър основната вина, за нещастието принадлежи на бабата на Тошко, която не се е интересувала какво се случва с детето в злокобния ден.

След малко ще стане ясно и това дали съдът ще уважи искането на адвокат Иван Савов, а и на самия обвиняем мярката за неотклонение на Димитър да бъде различна от „задържане под стража“.