Районът на Равногор е бил обитаван от най-дълбока древност, множество артефакти сочат, че там са живели траки. Но не е изключено платото да е било населявано и от техни предходници, така както множество скални светилища сочат за праисторически селища в цялата планина. Това ни написа наша читателка, която това лято е била на почивка в селото и при разходката си до Бековите скали е забелязала интересна каменна композиция. Тя се вижда точно пред скалата, която е оградена с метален парапет, за да предпазва невнимателните туристи от пропадане.

11bekovi-luvove-3

Ако се опитаме да разгледаме снимката с още по-голямо приближение ще установим, че наистина има каменна глава, сякаш направена нарочно от някого. Вижте.

11luv-e2

Дали там има каменен „град“ или е светилище, това биха могли да кажат учените и археолозите. Само припомняме, че най-големите светилища на бесите функционирали почти две хилядолетия, до приемането на християнството и са свидетелство за силата на духовната традиция на Орфей.

Миналата година пък бе открит скален комплекс, който прилича на древен град край село Сърница, в община Минерални бани, Хасковско. Снимки на находката бяха са изпратени на специалисти в София. По първоначална информация находката като нещо изключително и с международно значение за археологията и праисторията.

Каменни пазители на древни светилища има почти в целия свят. Мнозина считат че това са единствено естествени скални формирования, които сякаш природата шеговито е шлайфала докато скалата приеме човекообразна или животинска форма. Това не е съвсем така. По всички тях се откриват следи от изкуствено дооформяне на скалата от човешка дейност за да приеме скалата желаната форма.

Множество от тях са съобразени с небесни обекти и за археоастрономията това не е тайна. Дори археологията е съгласна с това, защото около такива скали се открива хилядолетна човешка дейност която категорично определя тези места като сакрални обекти и древни светилища. Но дори да не беше така самите форми са уникални и заслужават нашето внимание. Ето как си е поиграла природата с помощта на човека на друго мистично място в нашата област – местността Скумсале край Стрелча.

24стрелча-скумсале24стрелча