Поклоническо пътуване до Йерусалим направи през януари група от Пазарджик, водена от трима свещеници – Борис Манев, отец Иван от Нови хан и отец Тодор от Пловдив. Сред миряните бе и творческия тандем скулпторът Спас Киричев и керамичката Маргарита Иванова.

За преживяванията и духовното усещане на Светите земи, разговаряме със Спас Киричев. Това, което отличава поклоническото пътуване до Светите земи от другите е, че може да бъде видяно поне едно от трите библейски чудеса, в момента на случването му, а също така, че се изпълняват и църковни служби от присъстващите свещеници. 

10цар давид

* Паметникът на цар Давид, пред неговата гробница

Старият Йерусалим е основан от цар Давид преди повече от 3000 години и се издига върху карстово плато. Ако човек го гледа отдолу – от източното подножие в долината Кедрон – добива наистина усещането за град, който се извисява в небето. Неслучайно християнските химни възпяват земния Йерусалим като предобраз на Небесния Йерусалим – т.е. Божието царство. Йерусалим е един от най-старите градове в Близкия изток и света, той е свещено място на трите религии на книгите – юдаизма, мюсюлманството и християнството. На еврейски език Йерушалаим означава „град на мира“, което е парадокс, защото в своята хилядолетна история той познава твърде малко периоди на мир. На арабски език името му е Ал-Кудс, което означава „свещен“.

Светите земи днес са разположени в Израел, Палестина, малка част от Йордания и Сирия, а за да ги обходиш е нужно не само време, а и да няма размирици, които са нещо нормално по тези места от десетки години и дори в момента. Хубаво е всеки православен човек да посети Йерусалим, защото там на място може да съпреживее онези библейски събития, които в продължение на цялата година почитаме, казва именитият пазарджиклия.

Пътят от летище София до летището в Тел Авив минал неусетно заради интересната компания в самолета. Запознали се с руска еврейка, която била на почивка в България и се връщала в Израел. Шестима пък били българите от групата им, които пристигнали от Испания, за да тръгнат с тях към Голгота.

Първото впечатление от съприкосновението със Светите земи е за една много различна култура, която обаче те грабва и те въвежда в свят, който усещаш най-вече със сърцето си, разказват пътешествениците за поклонението. Те не случайно са избрали тези дати от месец януари за него.

Едно от божествените чудеса, което се случва ежегодно на 19 януари е на река Йордан. Тогава по стар стил православната църква чества Йордановден. След като отслужи Великия Богоявленски водосвет, Йерусалимският патриарх тръгва към реката с Кръстен ход, носейки голям сребърен Кръст, обвит в босилек. Най-отпред върви духовенството. Помощници от числото на вярващите носят хоругви. Процесията се спуска право към реката.

08израел кръщение

Тук, произнасяйки думите на празничния тропар, патриархът трикратно хвърля Кръста във водата. И става чудо! Водите на реката, които текат от Кинерет (Тивериадско море) към Мъртво море, в което се вливат, се обръщат в противоположната посока и се връщат назад.

По време на чудото на брега на реката има изключително много хора, заради това са поставени камери и всеки може да наблюдава хвърлянето на кръста на огромни монитори.

Спас и Маргарита са впечатлени от това, че голяма част от посетителите на този ритуал са били руснаци. Много от тях войници, завърнали се от мисия с телесна рана и дошли до реката, за да получат изцеление.

10теодосий

* Литийното шествие и великият Богоявленски водосвет, отслужен от негово Светейшество Йерусалимският Патриарх Теофилос III, на река Йордан, където е кръстен Господ Иисус Христос.

Руската диаспора е огромна в Йерусалим, почти навсякъде по светите места човек вижда руски църкви, разказва Спас Киричев. В повечето от случаите те са построени преди повече от сто години, а местата за тях са закупени от император Александър I. Българската православна църква няма свой храм в Йерусалим и заради това българските поклоници посещават руските и католическите. Навсякъде тримата отци са извършвали литургии.

10църквата рождество христово

След това групата се отправила към Табха. Табха е местност на северния бряг на Галилейското езеро. Тук се намира Планината на Блаженствата, където Иисус произнася прочутата си проповед. За да отбележи това събитие, е построена осмоъгълната Църква на Блаженствата. На това място Иисус нахранил 5000 души с пет хляба и две риби. Някъде тук, на брега на езерото, Иисус се е появил за трети път след Възкресението Си.

10шаранови риби

* Днес можете да си поръчате от тази вълшебна риба, която е подобна на нашенския шаран. Твърдят, че подобни били и петте риби на Христос.

 

Той обядвал заедно с учениците си и дал първенство на Симон Петър с думите: „Паси овцете ми.“

08табха- храмът на блаженствата

* Храмът на Блаженствата

След това дошъл ред за поклонение в православния храм “Св. Апостоли” в гр. Капернаум , близко до къщата на Св. Апостол Петър, където Господ е призовал светите апостоли на проповед. Къщата е запазена в автентичен вид от преди 2000 години и сега там могат да се видят предмети използвани в бита на древните юдеи.

10осмоъгълната църква на Галилейското езеро

* Осмоъгълната църква на Галилейското езеро

08израел-маргарита

* Храм „Св. Апостоли“ в гр. Капернаум

След службата в храма е трябвало да последва разходка с корабче по Галилейското езеро. Корабчето било построено построено по подобие на античните от преди 2000 години. Всяка група получава националния си флаг и го издига на галерата, при желание там ти пускат националния химн или българско хоро, но нашите пътешественици не успели да преживеят това, тъй като в този ден достъпът до палестинските земи е бил затруднен.

08галилейско езеро

* Галилейско море

Поклонението в базиликата „Рождество Христово“ е задължително за всеки, който е тръгнал по Светите земи, храмът е във  Витлеем. Строежът започва през 327 г. от майката на император Константин – св. Елена, над мястото, на което се вярва, че е била пещерата, в която е роден Иисус Христос. Изграждането на тази ранна църква започва като част от мащабно решение да се гради върху местата, свързани с живота на Иисус, взето по време на Първия вселенски събор по време на управлението на император Константин. Строежът е завършен през 339 г. Разказват, че през 6 в., когато градът бил завладян от персите, те видели  изображения на влъхви на фасадата и не посмели да разрушат храма. Така базиликата остава единственият незасегнат храм от мюсюлманския период в Светите земи и единственият, в който богослужението не е спирало никога – от 4 век до наши дни.

В този храм се намира и т.нар. Врата на смирението. Тя е висока около метър и половина и през нея можеш да преминеш само наведен. Твърденията са, че това е било необходимо, за да не влизат османците на кон, както те постъпвали в други църкви в Йерусалим. Витлеем е разположен на около осем километра от Стария град на Йерусалим, Витлеем се намира на западния бряг на река Йордан и е разделен от Израел с бетонна стена. За да се влезе в града се преминава през граничен пункт.

Нашите пътешественици са посетили и пещерата на Блажени Йероним, католически храм „Св. Екатерина“. Вие също сте го виждали. Всяка година на Коледа, телевизиите от всички краища на света предават коледната литургия, ръководена от католическия патриарх на Йерусалим, от църквата „Св. Екатерина“.

Тържественото шествие на свещениците начело с Патриарха пренася статуята на Младенеца в Пещерата на рождеството, където я поставя първо до Витлеемската звезда, а след това я полага в яслите, където тя остава до 6 януари. Самата църква „Света Екатерина“е построена през 1881 г. от монасите франсисканци на мястото на по-стар манастир, от който днес е останала само фасадата. На нейния вход има статуя на Св. Йероним. Тя е съединена с Пещерата на рождеството в единен комплекс, свързан от множество пещери.

Следва продължение!