50 родители на деца с увреждания от Пазарджишко излизат утре на Шести национален протест в столицата. С черни балони те ще посрещнат социалните министри на Европейския съюз, които в същото време ще заседават в сградата на Националния дворец на културата. Родителите искат достоен живот за децата си и реформа в здравната, и социалната система на България, и докато трае изслушването на ресорния министър Бисер Петков те ще скандират, облечени в черни фланелки „Системата ни убива!“. Въпреки проведения по думите на родителите преди дни конструктивен диалог с ресорния министър фактът, че до момента няма разрешение и разбиране към проблемите на хората с увреждания ги кара да излязат отново на улицата, за да кажат на глас исканията си,  едно от които е да се преустанови говоренето за  хората с увреждания в помощи. „Последното безумие, което заедно с национално представените организации сътворихте, са тези повишени интеграционни добавки. Тези 13 млн. лева са последният грабеж на това клето наше общество.

Защото това са 13 млн. лева, които измъквате от джоба на обществото и аз ги получавам във вид на сумичка, с която да си купя тоалетната хартия на детето. Спрете хора! Аз мога да ги поискам от съседката си да ми ги дари“ – категорична е Красимира Обретенова – майка на дете с увреждане и допълва, че социалната политика не се състои в пари за добавки и обикаляне по институциите, а трябва да има стандарт, структура, експертен и квалифициран персонал, който да направи експертна оценка на състоянието и на потребностите. Част от семействата с такива деца са принудени да емигрират в страни в Западна Европа, където могат да работят и да осигурят по-добри условия на децата си.

Собственикът на магазин „Тарита“ в Пазарджик и продуцентът, и режисьор Нидал Алгафари ще осигурят храна и вода на протестиращите от Пазарджик. Автобусът тръгва за София утре в ранни зори. Как ще протече родителското недоволство, очаквайте утре.