С наближаването на месец май гледки като тази не са изключение. Радващо е, че децата са с народни носии, но защо не спазват правилата и са седнали на первазите на прозорците на колата? Опасността от падане не е малка, коментират минувачи в Пещера. Децата обаче не се вълнуват от факта, че ги грозат глоби. Те просто искат да оповестят на света, че са приключили с гимназиалното си образование.

Санкциите за подобно неразумно поведение не са никак малки. От 50 до 150 лева ще платите, ако хвърляте от колата опасни предмети, като пълни бутилки например. 30 лева е глобата за изхвърляне на боклук или пластмасови чаши. За свирене с клаксон се плаща по 10 лева, за возене без колан – 50, и за присветване с фарове – от 20 до 50 лева.

От Пътна полиция предупреждават, че в дните преди абитуриентските балове ще има засилен контрол за спазването на правилата за движение. Призивът към зрелостниците е да шофират разумно, да се въздържат от нарушаване на ЗДвП, за да не помрачават един от най-хубавите си празници.

24абитуриенти

Грижата за личната сигурност и безопасност са водещи в живота на всеки човек. Не позволявай рисковото поведение на твоите приятели да те постави в опасност от пътен или друг вид инцидент по време на твоя абитуриентски бал. Най-рисковото поведение на возещите абитуриенти е свързано с: управление с превишена скорост и извършване на опасни маневри с автомобили; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи и/или употребили алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози; подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците. Помни, че червеният сигнал на светофара не дава предимство на празнуващите. – напомнят от ОД МВР.

Снимка: Веселин Велев