Пазарджишка област се слави с много неща, но едно от тях е природата и китните ни селца. Близостта до столицата ни прави желано място за хора, които искат да избягат от шумотевицата на големия модерен град и да намерят спокойствие в някое тихо селце или местност в Пазарджишко.

Най-голям брой известни, на калпак от населението, е събрал пещерският курорт Свети Константин. Безспорно името, с което трябва да започнем е това на режисьора на филма „Хан Аспарух“ и „Време разделно“- Людмил Стайков. Той е пещерец, но отдавна е напуснал родното място заради професията си.

18людмил

Вила там имат Райна Афионлиева – бивш треньор на националния отбор по художествена гимнастика на Австрия и нейният съпруг Коста Асионлиев, който пък е бивш треньор на националния отбор по борба.

18афионлиева

Семейството от години живее в Кюстендил, от където е родом Коста, но пък Райна е от Пещера. Двамата са много приятни събеседници и да общуваш с тях е изключително интересно и времето минава много бързо, разказват хората от курорта.

Сред видните имена на собственици на имоти във вилното селище има и известни представители на журналистическата гилдия като Валя Ахчиева, Юли Москов и Маргарита Михнева.

Гилдията на юристите също е добре представена с председателката на Окръжен съд – Пазарджик – Елеонора Серафимова, прокурор Таня Николакова, съдия Красимир Бамбов.  На пещерския курорт Свети Константин често отмаря и шефът на пловдивската адвокатска колегия Стефан Левашки, той има наследствен имот там, тъй като е представител на виден местен род.

Бизнесмените с вили в курорта пък са Георги Петърнейчев, Ангел Батаклиев и братята Ангелови, собственици на фирма „Градус“. Още преди шестнадесет години те са закупили ведомствената вила на местния обувен завод, но въпреки струпаните край нея материали, до ден днешен ремонтът ѝ не е започнал.

Курортът се слави и с цял митничарски квартал. Той започва от пространството зад табелата, указваща началото на курорта, но какво се случва в сградите – прогимназии е трудно да се установи, защото обитателите им не обичат да се срещат с местните.

Вила в курорта има и семейството на външната министърка Екатерина Захариева. С дом за отдих може да се похвали и зам. министърът на МВР – Стефан Балабанов.

Не малко известни лица за скромния си размер е събрал и Равногор. Още в първите години на прехода той беше „открит“ от тогавашния шеф на баретите – ген. Кирил Радев.

18кирил радев

Фактът стана достояние на хората благодарение на кражба през 2006 г. Тогава автоджамбази задигнаха аудито на Радев от брациговското село. Според равногорци генералът често навестявал имота си, особено през летните жеги. Не рядко компания му правят Богомил Бонев и Нона Йотова.

18делян добрев

Само пет километра по-нагоре, в курортното селище Атолука, което също е на равногорско землище, е вилата на дядото на Делян Добрев. За последно ексминистърът от ГЕРБ е бил видян там преди година. Осведомени твърдят, че перспективният политик е купил друга вила в курорта, тъй като старата е строена през далечната 1972 г.

Вторият виден виладжия на Равногор е Стефан Командарев. Кинорежисьорът отмаря в прохладата на вековните борове и ели заедно със семейството си, но местните твърдят, че не е много общителен. Най- новият му филм “Посоки” в момента може да бъде гледан във Велинград, където тече Фестивалът на новото българско кино. Това e четвъртият пълнометражен игрален филм на Стефан Командарев, чийто “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” влезе в краткия списък за наградите “Оскар” за чуждоезичен филм. “Посоки” се развива в едно денонощие – в шест софийски таксита се преплитат съдбите на хора, част от съвременната българска действителност. Сценарият е на Симеон Венциславов (съсценарист на „Нанук“, награден на ScripTeast 2015) и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов, участват Анна Командарева, Васил Василев – Зуека, Иван Бърнев, Герасим Георгиев – Геро, Васил Банов, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов.

Е, това означава, че някои от тях също можете да срещнете в Равногор, ако решат да правят компания на Командареви през някой уикенд.

С наследствена къща в селото е и депутатът Йордан Младенов. Той твърде често посещава селото, а е и сред редовните спомоществуватели на всички събития, които се провеждат в него, като празниците на наборите, гайдарското надсвирване и празникът на Равногор.

Шестнадесет километра преди Равногор, в борческо Брацигово идва Васил Василев, председателят на общобългарския комитет „Васил Левски“.

18васил василев

 

Причина за това е фактът, че той е брациговски зет. Къщата на съпругата му сега се е превърнала в лятна резиденция за известния българин.

18добрина

 

Пак в Брацигово можете да срещнете и водещата на „Референдум“ по БНТ – Добрина Чешмеджиева, тя също има брациговски корени и с радост се връща в бабиния дом.

 

09лечеви

В Поибрене пък е вилата на Иван Лечев и жена му Евгения. Той се влюбил и в дядовата къща на съпругата си, която се намира в панагюрското село. „Къщата е стара, възрожденска, но доста позанемарена. Няма отопление, иначе бихме живели там. Не е далече, на 80 километра. Е, при нашите пътища може да са проблем, но си струва да живееш сред природата, да ти е спокойно и уютно“, каза преди време китаристът, но само година по-късно стегна имота и сега в него кипи живот, особено и след раждането на сина му.

В красивото Калугерово пък имаше вила певецът Бисер Киров, който прекарваше голяма част от времето си там в последните години на своя живот. Калугеровци разказват, че бил много общителен и се интересувал от нещата, които са се случвали в селото.