Забелязали ли сте какво има на входните арки на града? Всъщност на първите две от тях, защото от преди малко повече от два месеца имаме и трета.

На двете кръгови кръстовища от двата входа на града при влизане от Пловдив и Пещера, през 2005 г. бяха изработени арки с герба на Пазарджик. Те бяха тържествено открити в деня на Народните будители. Идеята за изграждането им принадлежи  на тогавашния кмет Иван Евстатиев. Освен герба обаче, там има монтирани и по две керамични монети, а с месингови букви на кирилица и латиница е изписано името на града. Финансирането бе осигурено с дарения от местния бизнес. Проектът е изработен от авторски колектив: скулптор – Спас Киричев, Маргарита Иванова и архитект Борислав Пройчев.

Какви са тези монети? Защо са там и кой ги е изработил?

През 1937 г. при село Величково, Пазарджишко, е открито съкровище от сребърни монети в глинен съд. Съдържа тетрастатери на тракийското племе Дерони. Монетите са с тегло 38.9 – 40.65 гр. Съкровището е единствено по рода си в света. 

12монети-д

През есента на 1937 г. работници от каменна кариера край село Бошуля, Пазарджишко, попадат на малко изящно глинено съдче. В желанието си да видят по-бързо откритото от тях „имане” , те счупват гърненцето и разпределят помежду си намиращите се в него сребърни монети. После, както често се случва, един от тях не се стърпява да се похвали с необикновената си придобивка и след доста перипетии властите успяват да приберат десетте монети. Предполага се, че монетите са били повече на брой и част от тях изчезнали преди намесата на властите. Сребърните монети са първите, отсечени по българските земи. Те дело на траките и датират от V в. пр.н.е. Тогава все още в древна Тракия не са се образували държавици, а тя е населявана от отделни племена. През този период е възникнало т. нар. тракийско племенно монетосечене.

По характера и съдържанието си съкровището от село Величково е единствено в света.Десетте едри монети са от един и същ тип номинал. Върху лицевата им страна е изобразен брадат мъж, облечен с дълга дреха (хитон), седнал в двуколка, теглена от два вола. С дясната си ръка той размахва камшик. Над вола – като колело от едри зърна с осем спици – е представено слънцето, а под него, от земята, израснала полупалмета (стилизиран палмов лист). За изобразения върху монетите мъж някои учени предполагат, че е Хермес – бог на търговията и едновременно божество, което води води душите е задгробния свят. Сред траките Хермес бил на особена почит и владетелите се стремели да свържат произхода си с неговия, за да придадат божествена същност на своята власт.
На обратната страна на монетите има вдлъбнат квадрат, в който релефно са изобразени в профил три крака на силен (митологично същество, което се представя като къдрокос мъж с рога и копита). Те са така свързани в основата си, че образуват трискел – симетрична фигура, чиито краища могат да се впишат в окръжност. Трискелът символизира вечно бягащото и залязващото слънце.
Ето защо тези монети са избрани за арката. Изработва ги от керамика председателката на Представителството на СБХ в Пазарджик – Маргарита Иванова.
12монета12монета1
Третата входна арка на Пазарджик се намира при стадион „Георги Бенковски“. Тя посреща всички гости и жители на града, които идват от АМ“Тракия“ и изпраща онези, които тръгват към нея.
* На снимката: Момент от монтирането на керамичните монети.
12арка