* Снимка: Архив от август 2005 г., р. Марица

Министерството на вътрешните работи предприе превантивни действия във връзка с очакваните проливни валежи в страната и излезе с препоръки към гражданите.

Според прогнозата на НИМХ на БАН днес и утре се очакват интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки във Враца, Монтана, Плевен, Ловеч, София, Пазарджик, Смолян, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. Обявен е оранжев код за областите Велико Търново, Габрово, Бургас, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Ямбол и Хасково.

Наблюдават се всички критични точки от канализационната и пътната инфраструктура на населените места, както и осигуряване на информация за водните обекти.

В случай на наводнение, от МВР съветват гражданите:

– да не изпадат в паника и да намерят безопасно за тях място;

– да не пресичат силно течащи води, ако се движат с МПС, както и да не се опитват да спасяват автомобилите си от силно течащи води;

– да изключват електрозахранването и подаването на газ в домовете си;

– да подготвят пакети със суха храна и чиста питейна вода;

– да подготвят личните си документи на безопасно място;

– да имат план за действие със семейството;

– да се осведомяват за ситуацията в района, в който се намират;

– да не влизат в подлези, включително и в метрото;

– ако са в обществена сграда, да спазват указанията на хората, които се грижат за безопасността им;

Последното ужасяващо наводнение в областта се бе в началото на август 2005 г.

Валежите в Пловдив тогава продължават 21 часа. Метеоролозите отчитат 90 л/кв. м. Нивото на река Марица в града и околностите му достига 30 см под критичната точка. В Пазарджишко по поречието на реката се късат 7 диги. След 12 часа проливни дъждове обстановката в областта значително се усложнява. В пазарджишките села Ивайло и Поибрене падат 76,7 л/кв. м. Река Тополница залива Поибрене, а в село Лесичево са наводнени над 300 къщи, като водата достига вторите етажи. В община Асеновград река Чая излиза на няколко места от коритото си. По течението се носят трупи от сечища в планината и има опасност да запушат реката в равната част край село Катуница. Пътят Асеновград – Смолян е затворен поради наводнения в района на Юговския разклон.

Към 7 август 2005 г. по данни на тогавашната „Гражданска защита“ в страната са евакуирани 10 хил. души, като до края на кризата общият им брой достига 14 хиляди. Продължава обявеното кризисно положение на територията на две области – Софийска и Врачанска, и 23 общини в страната: Долна баня, Ихтиман, Костенец, Горна Малина, Ботевград, Своге, Кремиковци, Нови Искър, Връбница, Белово, Пазарджик, Велинград, Септември, Панагюрище, Лесичево, Смолян, Чепеларе, Мездра, Криводол, Роман, Съединение.