По инициатива на Община Пазарджик и ФК Хебър, във връзка с честванията на 100-годишнината на клуба и организирания футбол в Пазарджик, в парк-острова „Свобода” бе поставена нова скулптура „100 години футбол в Пазарджик”.

Мястото на плочата е символично, тъй като именно там е бил първият стадион, на който се е играло футбол в Пазарджик – сегашният розариум и част от Колодрума в парка.

Юбилейната композиция е дело на проф. Стефан Лютаков, който споделя: Исках да създам една оригинална композиция, звучаща съвременно, да излъчва енергия, оптимизъм, движение, младост. Паметната пластика е реализирана от неръждаема стомана, бронз и мрамор. Акцент е бронзовата топка, кацнала върху динамично раздвижената метална мрежа. Запечатано е едно мимолетно състояние – кулминация във футболната игра. В композицията включвам и мраморна форма, която едновременно е основа и място, на което е отбелязано събитието, повод за тази пластика. Съчетаването на материалите помага творбата да звучи и класично и съвременно, какъвто е и футболът в Пазарджик.

Това е предната инициатива свързана с юбилейния футболен празник, след излизането на филм, пощенска карта, значка и футболен екип.

 

25футбол1