Традиционните равногорски младежки вечери започват днес в Равногор. Ритуалът, който предстои да видят гостите и местните жители има много дълбоки корени. Той датира от времето на войнишките изпращания, като равногорци събирали всички младежи навършващи пълнолетие, на които предстояло влизане в казарма и им организирали своеобразно изпращане, със заръката да не забравят своите близки в балканското село и винаги да са готови да помогнат за въздигането на този край от китната планина.

Обичаят повелява това да се прави в последният петък от последната седмица на юли. Въпреки че днес вече няма задължителна военна служба, равногорци все още спазват уникалната си традиция.

Ритуалът съществува поне от около 100 години и е свързан с войнишкото изпращане. Всички момчета, навършили 18 години, с еднакво облекло, закичени с цвете и кърпа, излизат на площада пред цялото село. Те целуват знамето на набора и националния флаг, полагат клетва пред род и отечество, да служат на майка България. – разказват местните жители. Празникът се чества три дни с музика и хора на площада. Последният, който влезе в редовете на българската армия, взима знамето със себе си и го пази, защото на следващата година ще поведе с него следващото хоро. Едва ли другаде могат да се видят толкова младежи, които 6-7 часа без прекъсване да играят народни хора на площада. – допълват равногорци.

Днес е ред на младежите и девойките от набор 2000. Те взеха знамето, което се пазеше от предходния набор и тази вечер веселбата ще се пренесе на площада.