Часове след като се завърнаха от успешното си представяне на поредното издание на „Евроскола“ в Страсбург, младшите посланици на европейския парламент от Профилирана гимназия „Иван С. Аксаков“ в Пазарджик, посрещнаха в своята зала „Европа“ евродепутата Светослав Малинов.
Европейският ни народен представител връчи на младежите сертификатите им от „Евроскола“, подписани лично от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, след като разгледа реализираните им инициативи в училище. „Впечатлен съм от работата на учениците и учителите в Аксаковската гимназия“, сподели Светослав Малинов.
„Заслужено са получили наградата си и очаквам да бъдат водещо училище в една национална мрежа от европейски училища“, допълни той. „Самият аз се опитах да реализирам инициативата „Европейско междучасие“, но работата в тази насока тепърва предстои. Тук, в това училище открихме неща, които ще препоръчаме и на други.“, каза Светослав Малинов. Заредени с много положителни емоции от участието си на „Евроскола“ в Страсбург, пазарджишките младежи, „свериха часовниците си“ с евродепутата по темите, които са обсъждали в Европарламента със своите връстници от 24 държави на ЕС. На въпроса „Къде е България в ЕС днес и какво й предстои да прави?“, младежите от „Аксаков“ получиха от Светослав Малинов отговор – задължение, което ще трябва да изпълняват и след като завършат училище.
„На ниво права и свободи разлика между държавите и народите в Европейския съюз няма, но има огромна разлика в сфери като вътрешен ред, правосъдие, доходи и заетост. Вашето задължение като посланици на Европейския парламент и на обединена Европа е да намалите разликите, да стопите изоставането в тези сфери на страната ни. България не може да очаква да я чакат, за да си наваксва изоставанията в различните сфери. Това е задължението на вашето поколение. За това училище няма разлика на ниво образование, с тези от така наречените водещи или големи страни в Европа.“