Нова Наредба за организация на движението на територията на Община Пазарджик ще бъде внесена в деловодството на Общински съвет – Пазарджик.

Тя касае цялостната организация на движението в Пазарджик, но ще доведе до промени и по отношение на „Синя зона“, съобщи днес по време на редовния си брифинг кметът Тодор Попов. Според него чрез новия местен нормативен акт ще се търси „балансът и разумният компромис“ по отношение на местата за паркиране.

В новата Наредба се дава възможност на хората да ползват парко място за домуване не само но постоянен, а и по настоящ адрес, което не бе предвидено в предишната наредба. За второ парко място пред дома хората ще плащат 20% от стойността на абонаментния талон, а не 50%, както е сега.

Предложението предвижда да бъдат премахнати местата на „Синя зона“ в междублоковите пространства, те ще бъдат ползвани от обитателите на сградите, а редът кой и къде да паркира ще бъде определен от домоуправителите на входовете в съответните блокове. Общо 232 са местата за паркиране между блоковете, които в момента са в „Синя зона“.

Ревизия ще има и по отношение на улиците, които в момента се водят „Синя зона“, те ще бъдат редуцирани, но пълният списък ще стане известен малко по -късно. Ще бъдат съкратени 535 парко места.

След приемането на Наредбата ще има и нов конкурс за фирма, която ще стопанисва „Синя зона“.

Броят на автомобилите, които се регистрират годишно в Пазарджик се увеличава с 13% спрямо предходната година, сочат данните на „Пътна полиция“, всъщност това е и причината търсенето на място за паркиране в центъра да става все по-голем проблем, заяви още градоначалникът. Той предложи и алтернатива на тези, които ежедневно пътуват от други населени места до областния град, за да работят тук. Те могат да оставят колите си на паркинга на Автопазара, който е безплатен и да ползват услугите на градския транспорт, за да стигнат до работното си място.

Ново ще е и работното време на репатриращия автомобил, както и на служителите в „Синя зона“. През летния период от 1 април до 31 октомври, то ще бъде – от 8 до 19 часа, а през зимния от 8 до 17.30 часа. Не се предвижда промяна в цената за един час престой.

Склонен съм да правя компромиси и ще се работи по този въпрос докато не се стигне до разумното решение на проблема, каза Тодор Попов.