Камара на строителите, областно представителство Пазарджик стартира регионалния конкурс „Сграда на годината“. Номинациите тази година са в две категории – Жилищни и общественообслужващи сгради и Санирани сгради по програми за енергийна ефективност.  Желаещите могат да посетят сайта на областното представителство http://pazardgik.ksb.bg/  и да гласуват. Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 19 декември 2018г. Номинираните жилищни и общественообслужващи сгради са:

11пимо

            Номинация 1: Многофункционална сграда с офиси, магазини и три паркоместа  на ул. „ул. „Иван Вазов” №1“ в Пазарджик с проектант„Студио Архитектон” – арх. Валентина Младенова, Възложител и строител – Пимо-СВ, гр. Пазарджик;

Сградата е разположена в имот с идентификатор УПИ ХVІ – 352, кв. 258 по плана на гр. Пазарджик, с административен адрес гр. Пазарджик, ул. „Иван Вазов” №1, с РЗП– 644,10 кв.м. Сградата е изпълнена като монолитна стоманобетонна конструкция, състояща се от междуетажни подови конструкции – стоманобетонни плочи и шайби. Външните и вътрешни преградни стени са от тухлена зидария с керамични тухли на вароциментов разтвор.

Сградата е многофункционална на четири етажа, без сутерен. На партерния етаж са разположени 4бр. магазини за промишлени стоки,  с едни общ санитарен възел и модерен салон за красота. На първия и втория етаж са разположени по 6 броя офиси. Всеки офис е снабден със собствен санитарен възел. Третия етаж прави отстъпи от по два метра от западна и северна страна и покрива съществуващ калкан в южна посока. На този етаж са обособени 4 бр. офиси. В под покривното пространство е обособен мансарден жилищен етаж.

Покривната конструкция е смесена с частичен дървен покрив покрит с битумни керемиди, отвътре облицован с два пласта пожароустойчив гипсокартон и топлоизолиран с 150мм. каменна вата с висока плътност и частичен плосък покрив – стоманобетонова конструкция покрита с РVС мембрана и топлоизолиран с 15см. ХPS плоскости. Водоотвеждането на покрива е изпълнено скрито в сградата. Изпълнена е модерна гръмоотводна инсталация с мълниеприемник с изпредварващо действие.

Фасадата е от смесен тип. Частично е изпълнена с топлоизолация по стени от ЕРS 100мм. залепен и дюбелиран със завършващ слой – шпакловка с армираща мрежа и финишен слой бяла силикон силикатна мазилка на Рьофикс. Останалата част е изолирана с каменна вата 100мм. с висока плътност и е покрита с фасаден еталбонд с дървесен декор в различни цветове. Цокъла на сградата е топлоизолиран с ХPS плоскости 100мм., армираща стоманена мрежа и графитен гранит. Парапетите са изпълнени от 10мм. закалено стъкло покрито с немско зелено матиращо фолио с брокатен ефект. Стъклото е закрепено за алуминиева конструкция.

Дограмата на сградата е шест камерна, РVС с стъклопакет 30мм. с кафяв дървесен цвят. Достъпът до етажите е подсигурен с модерен, бърз, електрически асансьор и стълбищна клетка облечена в гранит и предпазен алуминиев парапет. Сградата е газифицирана. Въведена е модерна инсталация за контрол на достъп. Целта при изпълнението на фасадата на сградата е да се съчетаят по подходящ начин  основните материали в строителството – камък, стъкло и дърво и метал.

11радилово

            Номинация 2:  Административна сграда – с. Радилово, общ. Пещера, обл. Пазарджик с проектант арх. Валентина Младенова, възложител Евро-Гус ЕООД и строител Гарси ООД, гр. Пазарджик;

Обектът представлява административна сграда на два етажа, с Р.З.П. 292,0м2, монолитна безгредова система, плосък покрив с хидроизолация от ПВЦ мембрана „Sika plan 1.5“. Фасадите са от еталбонд, частично – структурна фасада. Цокъл и стълбище – полиран гранит, алуминиева дограма с прекъснат термомост, окачени тавани от гипсокартон, настилки – паркет и гранитогрес, подово отопление на пелети, модулна пречиствателна станция, благоустрояване с паваж и елементи на „SEMMELROCK“.

           

11артстрой

Номинация 3: Жилищна сграда на ул. Беласица №2 с проектант арх. Стефан Гюрджеклиев, възложител и строител Артстрой Про ООД, гр. Пазарджик;

Сградата се състои от един подземен и 5 надземни етажа. В подземния етаж/сутерен/  са разположени гаражи с различна големина. Рампата към тях е с подово отопление.

На първия етаж/партер/  са разположени магазини. На другите 4 етажа  има  15 бр. жилища. За изпълнението на строителството са използвани висококачествени  материали.

Сградата е със стоманобетонова консрукция.За външните стени са използвани тухли “Поротерм Лайт”. Покривът е частично скатен с битумна хидроизолация. Фасадата на сградата е с изолация  EPS-10 см  и силиконова мазилка.Цокълът на сградата е оформен с гранит-Паданг. Стълбищата са с гранитогрес и гранит. Има асансьор. Парапетите на терасите са изработени от ковано желязо.

11освобождение

           Номинация 4: Жилищна сграда на ул. Освобождение №2, проектант арх. Валентина Младенова, Възложител и изпълнител Артстрой Про ООД, гр. Пазарджик 

Сградата се състои от 5 етажа. На партерния етаж са разпожени 8 бр. гаражи. Другите четири етажа са жилищни. На всеки етаж има разположени по 4 бр. апартаменти с различна големина. За изпълнението на строителството са използвани висококачествени  материали. Сградата е със стоманобетонова консрукция. За външните стени са използвани тухли “Поротерм Лайт”. Покривът е частично скатен с битумна хидроизолация. Изолацията на сградата е направена с EPS-10 см и силиконова мазилка. Цокълът е направен с Травертин. Стълбищата са с гранитогрес и гранит. Има асансьор. Парапетите са алуминиеви в комбинация със стъкло.

В категория Санирани сгради по програми за енергийна ефективност се състезават седем сгради, изпълнени от строители членове на ОП-Пазарджик на територията на цялата страна:

11общежитие

            Номинация 1:

Общежитие към СОУ „Георги Бенковски“, гр. Пазарджик;

Възложител: Община Пазарджик;

Проектант – Еко-хидро-90 ООД, гр. Пазарджик;

Консултант – Ви Ел Консулт, гр. Пловдив;

Строител –  Еко-хидро-90 ООД, гр. Пазарджик;

 

11волов

Номинация 2:

Многофамилна жилищна сграда , гр. Пазарджик, ул. Панайот Волов 20,22,24;

Възложител: Сдружение на собствениците“Напредък“ и Община Пазарджик;

Проектант – Заводски Строежи-ПС-Пазарджик ЕАД, гр. Пазарджик;

Строител –  Заводски Строежи-ПС-Пазарджик ЕАД, гр. Пазарджик;

Местоположението на обекта е на ул. „Панайот Волов“ 20-22-24, гр. Пазарджик и е свързана с конструктивна фуга със сграда на същия адрес и номера 26, 28 и 30. Теренът е равнинен.

Достъпът (автомобилен и пешеходен) до многофамилната сграда се осъществява от вътрешно квартала улица. Пред северната фасада има обособен паркинг и гаражни клетки.

Обектът представлява многофамилна жилищна сграда, състояща се от три секции, всяка със самостоятелен вход на северна фасада. Сградата е построена в периода 1972 г. До входната площадка води едно диференциално стъпало. Сградата се състои от осем надземни жилищни етажа и един сутеренен. Достъпът до всички етажни нива се осъществява посредством стълбищните клетки. Всяка стълбищна клетка се състои от двураменна стълба и асансьорна шахта с функциониращ асансьор.

В полуподземния етаж са разположени 52 (петдесет и две) складови помещения, като сутерена на всяка секция има отделен външен вход. Трите секции са с еднакви разпределения. На всеки етаж има разположени 3 (три) апартамента, всеки от които се състои от антре, баня и тоалетна, кухня, спалня и дневна. Двата крайни апартаменти имат прилежаща към кухнята тераса, която на повечето места е усвоена.

11симон налбант

            Номинация 3:

Жилищна сграда гр. Пещера, ул. Симон Налбант 46;

Възложител: Сдружение на собствениците гр. Пещера, ул. Симон Налбант 46 и Община Пещера;

Проектант: Би Ес Проект ЕООД, гр. София;

Строител: Заводски Строежи-ПС-Пазарджик ЕАД, гр. Пазарджик;

Обект на настоящия проект е Жилищният блок на УЛ. „СИМОН НАЛБАНТ“ № 46 , ГР.ПЕЩЕРА с идентификатор 56277.501.364.1 е в ПИ с идентификатор 56277.501.364 по кадастралната карта и кадастралните регистри на АГКК, частна собственост. Блокът е със застроена площ по контура на партерния етаж 391,24 кв. м. Сградата е с пакето – повдигащи плочи с носеща конструкция от стоманобетонни колони. Сградата има един главен вход разположен на южната фасада. От всички страни сградата е заобиколена с обслужващи улици и през тях с жилищни сгради. Основният автомобилен достъп до жилищния блок е от южната му страна по улица „Симон Налбант“. От източната страна са достъпни гаражите на партерното ниво. През централният вход се влиза в преддверие, от което има достъп до складови площи, част от гаражите и основната вертикална комуникация в сградата. Жилищните етажи са съставени от по шест апартамента ,два по два симетрични спрямо стълбищната клетка.

11августа Номинация 4: Жилищна сграда, гр. Стара Загора, ул. Августа Траяна 70;

Възложител: Сдружение на собствениците, гр. Ст. Загора, ул. Августа Траяна № 70 и община Стара Загора;

Проектант: Заводски Строежи-ПС-Пазарджик ЕАД, гр. Пазарджик;

Строител: Заводски Строежи-ПС-Пазарджик ЕАД, гр. Пазарджик;

Блок №305 е разположен в жк„Чародейка“, имот с идентификатор 63427.6.52.7 по КК на гр. Русе и функционира като многофамилна жилищна сграда. Построен е през 1986г.
Блок 305 се състои от 9 входа със секции 223-312-43-322-222-222-322-222-222, всяка представляваща отделен вход, разделени от дилатационна фуга, като секциите в план са разместени в дълбочина, а две от тях са ъглови. Секциите 222 на вход Д, Е и З са с еднакво разпределение, но с различен брой етажи. Всички секции са с полуподземен етаж и са разпределени по входовете както следва:

вход А – секция 223 с 6 надземни етажа

• вход Б – секция 312 със 7 надземни етажа

• вход В – секция 43 със 7 надземни етажа

• вход Г – секция 322 с 8 надземни етажа

• вход Д – секция 222 с 8 надземни етажа

• вход Е – секция 222 със 7 надземни етажа

• вход Ж – секция 322 с 6 надземни етажа

• вход З – секция 222 с 5 надземни етажа

• вход И – секция 222 с 5 надземни етажа

Достъпът до вход А,Б,В,Д,Е,З и И е едностранен , разположен на северната фасада и двустранен за вход Г и Ж вход на северната фасада- централен и на южната фасада-заден вход  . Вертикалните комуникации по етажите са решени от двураменни стълбищни клетки, естествено осветени от северната /и източна фасада за вход А,Д и Е/ и асансьорни съоръжения, обслужващи всички жилищни етажи.

11пещера

            Номинация 5: Многофамилна жилищна сграда , гр. Пещера, ул. Цар Симеон 1, вх. А и Б;

Възложител: Сдружение на собствениците“Златното Кормило“ и Община Пещера;

Проектант – Би Ес Проект ЕООД, гр. София;

Строител –  Заводски Строежи-ПС-Пазарджик ЕАД, гр. Пазарджик;

Санираната  многофамилна жилищна сграда «Златното кормило», се намира на ул. „Цар Симеон №1 в гр. Пещера и е построена върху парцел с идентификатор 56277.501.258 по кадастралната карта и кадастралните регистри на АГКК. Сградата се състои от два входа А и Б със сутерен, партер, пет типови етажа и тавански етаж. Основният пешеходен подход към сградата е от запад. Сградата не разполага с асансьор. Въведена е в експлоатация през 1989 г. В сутерените на двата входа са разположени избени помещения с естествено осветление. На партерно ниво се намират самостоятелни гаражни клетки с директен вход от кота терен. На всеки един от петте етажа в двата входа са обособени по два еднотипни огледални апартамента. В подпокривното пространство се намират тавански помещения с директно осветление. Сградата е масивна с носеща конструкция от стоманобетонни шайби, колони, греди и плочи. Дебелината на етажните плочи e 12 см.

11русе

            Номинация 6: Многофамилна жилищна сграда , гр. Русе, ул. Слави Шкаров №7;

Възложител: Сдружение на собствениците, гр. Русе, ул. ул. Слави Шкаров №7 и община Русе;

Проектант: Заводски Строежи-ПС-Пазарджик ЕАД, гр. Пазарджик;

Строител: Заводски Строежи-ПС-Пазарджик ЕАД, гр. Пазарджик;

11пловдив

            Номинация 7: Многофамилна жилищна сграда, гр. Пловдив, бул. Дунав 34,36,38;

Възложител: Сдружение на собствениците, гр. Русе, ул. ул. Слави Шкаров №7и община Русе;

Проектант: Ен Ар Консулт ЕООД, гр. Хасково;

Строител: Строймонтаж ЕООД, гр. Пазарджик

 

Петчленно жури, съставено от професионалисти в бранша оценява номинираните сгради и излъчва по една сграда във всяка категория, която получава приза „Златна колона“ и грамота за „Сграда на годината 2018“.  В онлайн класацията резултатите от гласуването ще станат известни след приключването му на 18 декември. Победителят получава приз „Златна колона“ и грамота за „Сграда на публиката 2018“.  

Гласувайте – http://pazardgik.ksb.bg/.