Да имаш много деца, това е привилегия и огромна отговорност, но всъщност и желание да превърнеш този свят в едно още по-добро място. Това си помислих когато видях огромното и сплотено семейство на Венета и Гордън Мерк. Той е роден в Швейцария и би могъл по всяко време да се върне там, но избира да живее в България с всички най-любими хора на този свят. Причината е не само желанието на Венета да помага на собствената си Родина, а и интересната обстановка, в която днес се развива държавата ни.

Двамата се запознават преди близо петнадесет години и от тогава насам са неразделни. Интернационалното им семейство е обогатено от възможността да се запознаваш с различни култури, да пътешестваш в страната и да откриваш всеки път нови и интересни места.

20деца 20деца1

Едно от тях се оказало във Видин, където неотдавна семейството заедно с близки свои приятели посетили дом за възрастни хора. Това, което не ви съобщих е, че семейство Мерк има сдружение, което се нарича „Сърце за България“. Освен отглеждането на собствените си потомци, те правят много добрини и за останалите хора в Пазарджик, а може да се каже и в цяла България.

При посещението си във Видин децата сами подготвили програма за възрастните хора, малчуганите на семейство Мерк свирят на пиано, а тези на техните приятели са цигулари. Паснали си идеално, а пенсионерите от социалния дом били развълнувани от детската гълчава и от вниманието, с което ги обгърнали. Идеята за пътешествието се родила спонтанно, а заедно с посещението при бабите и дядовците, децата разгледали и забележителностите на този славен български град, в който има невероятно паметници от средновековната ни история.

Мнението на семейство Мерк е, че децата от малки трябва да бъдат приучавани да се грижат за по-възрастните, които са останали по една или друга причина без близки хора. „Децата не трябва да бъдат изолирани от социалния живот на обществото“ – казва Гордън. „Когато те попаднат в един социален дом и видят, колко много любов и доброта има в очите на хората там, се учат да състрадават и да правят сами извода, че не всичко на този свят е даденост. Че има неравноправие, че има хора, които нямат нищо или имат всичко, но се нуждаят от вниманието и загрижеността на околните.“ Това е и причината децата Мерк винаги да са със своите родители.

„По принцип българинът е щедър човек, той обича да се раздава – най-вече времето си за добри каузи и е въпрос на това дали могат да бъдат формулирани достатъчно добри каузи, които да намерят подкрепа сред всички нас. Ние, българите сме единствените, които са създали писменост заради вярата си, защото азбуката е дошла тук заради нашите християнски устои. Но в същото време ние сме толерантни, не отхвърляме по никакъв начин и другите религии, напротив, живеем в сговор с тях. И това също е много хубаво. “ – допълва Венета.

Тя разказва, че от позицията на родител смята, че днешната образователна система ограбва любопитството на децата, те трябва сами да пожелаят да научат нещо, за да остане то трайно в тяхното съзнание. Наличието на изключително много информация на моменти обърква децата, прави ги в някаква степен по-малко търсещи. Ето защо тя стимулира тяхното желание да намират сами източници за своите писмени работи по литература или история.

Самата тя е запалена по историята и се е заела да изследва развитието на държавата ни от първите сведения на древните за нас, та чак до наши дни.

20деца-африка

В добротворчеството на семейството са включени и родителите на Гордън – Хайнер и Кристин Мерк. Те имат фондация, която от години помага на деца и възрастни в Африка. Може да изглежда странно на пръв поглед, но непрестанното мрънкане на нашия народ ще спре веднага, ако само за ден ни се наложи да живеем като повечето хора в Африка. Две трети от тях имат само по един чифт обувки, други се нуждаят от дрехи, трети от болнична помощ. И така Хайнер и Кристин се заемат да помогнат и са го направили за 20 000 човека до момента.

Благодарение на тях в Замбия съществува ферма, в която местните хора се учат как се отглеждат плодове и зеленчуци, в огромно езеро плува риба, всички там живеят като едно огромно семейство, в което всеки помага на всеки и произвежда това, което е необходимо за изхранването на цялата общност.

Благодарение на Хайнер и Кристин Мерк в общността има операционна, с цялото медицинско оборудване за нея. И това е прекрасно, защото хората там нямат възможност да плащат за своето здраве.

„Казвам, че българите са щедри, защото дори в нашата страна има добри хора, при това не богати, които имат желание да помагат на хората в Африка и когато научат за нерадата им съдба, казват – колко струва храната за няколко човека за един ден, ние не можем да заделим за повече…Така започват да събират дарения и тук.

В Замбия, семейство Мерк работи чрез своята фондация FCTrelief Zambia в Linda Compound’, където има 20 000 души от който 15 000 са деца, главно сираци на родители починали от СПИН.

20африка1

В пощенски пликове с по десет, двадесет или петдесет лева. „- разказва Венета. „Постепенно в Замбия във фермата, се появяват бани с душ, футболно игрище дарено от един спомоществовател, помещения за обучение на децата от първи до дванадесети клас.

Там имат този проблем, който имаме и ние с ромите. Женят се млади, не се образоват и всъщност една от ролите на Хайнер и Кристин е да пропагандират точно това – възможностите, които дава образованието.

Преди, за да налеят вода местните хора трябвало да вървят по час или два до най-близката чешма. С помощта на сонди сега това не им се налага, всъщност в Африка водата е един от най-ценните природни ресурси.

Заради глада и жегата посред бял ден ще видите хора, които заспиват докато работят. Организмът не издържа на натоварването и заради това е изключително важно да се осигури храна на хората там. Защото дори и сега в ХХI в. там има хора, които умират от глад и мизерия.

Друг голям бич за Африка продължава да бъде СПИН, ето защо е също много важно да се работи с младите за превенцията от това заболяване. “ – продължава младата жена. Тя разказва и за възрастен африканец – учител, който се затруднявал с четено на работите на децата, семейство Мерк го забелязали и попитали – защо? Мъжът с мъка си признал, че недовижда и му трябват очила, но те са изключително скъпи. Естествено получил ги веднага.

„Ето защо аз смятам, че е изключително важно за нас, българите да спрем да мрънкаме и да започнем да правим нещата така, че да се чувстваме щастливи и удовлетворени. Ние имаме всичко – прекрасен климат, невероятна природа, дарени сме с интелект, имаме десетки възможности да се реализираме не само тук, а и в цял свят. Заради това трябва да сме горди и да намерим изход от хейтърството, което ни дърпа яко надолу. “ – казва Венета.

Сдружението им е добре познато в Брацигово, където от няколко години насам се провежда международен младежки лагер организиран от сем. Мерк. В малкото родопско градче се събират младежи от Европа, за да обменят своите идеи, а в същото време помагат и на възрастни хора от града. Познават ги и в Щърково, защото там са помагали болна жена. Реализирали са и своята идея „Внучето на баба“ в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания в Пазарджик. Млади хора от сдружението са посещавали редовно възрастните в социалния дом, за да им помагат в дейности, които ги затрудняват. „Да твориш добро – това го може всеки“ – смятат Венета и Гордън и уверено продължават да го правят.

На 6 март в Пазарджик предстои и премиерата на книгата на писателя Александър Урумов – „Татко, обичай ме“. Представянето се осъществява с подкрепата и по инициатива на сдружение „Сърце за България“. Мястото е зала „Маестро Георги Атанасов“ , а часът 18.