Книгата на Христо Костурков „История на шахмата в Панагюрище“ вече е готова „Ей, това ли е! Много хубав е станал печата! Цветовете са прекрасни. Качеството на хартията е отлично. Снимките са ясни и се е получила отлична по съдържание и материал книжка. За следващата книга ще ползвам услугите на същата печатница.

А и самочувствието ми се повдигна и ме прави горд, че давам нещо полезно за обществото, което ще остави трайна следа.“ са първите мисли на Христо Костурков, държейки в ръцете си първата си книга „История на шахмата в Панагюрище“.

Днес председателят на шахматния клуб получи целия ѝ тираж. Официалното представяне на книгата е насрочено за 04.10.2019г. в Градска библиотека „Стоян Дринов“, гр.Панагюрище. „Историята на шахмата в Панагюрище“ е хроника на възникването и разпространението на шахматната игра, проявите и участниците в тях на много панагюрци от различни поколения.

Христо намира равновесието между минало и настояще, което подлага описанието на доверие и уважение. Редактор на книгата е Николай Тодоров, главен редактор на сп.“Шахматна мисъл“, което е гаранция за професионален подход към темата.

Тя е частично финансирана по проект „Панагюрище-духовност и творчество в едно“ на Община Панагюрище. Проектното му предложение бе разгледано и оценено от независими външни експерти в лицето на членове на Съюза на българските писатели Георги Спасов и Тодор Каракашев.