69 деца с увреждания, които са клиенти на   Дневен център за деца и младежи с увреждания в Пещера, съвсем скоро ще се радват на нова придобивка, разказа днес Маргарита Радева управител на центъра. Вече е стартирало изграждането на стая за сензорна терапия на деца с увреждания.  Сeнзopнaтa тepaпия e по хoлaндcки пaтeнт и ce изпoлзвa пpeдимнo пpи дeцa cъс  специфични потребности .    

Идеята за интерактивната стая е на Маргарита Радева, още от момента, когато тя поема ръководството на Центъра, но реализирането ѝ става възможно сега, когато общината освобождава помещения в същата сграда, тъй като мести свой отдел на друго място.

Стаята ще бъде доста по-голяма от първоначалния замисъл, разказа Маргарита Радева, тя потърсила помощта на Биовет и в лицето на ръководството намерила съмишленик. Изпълнителният директор Ангел Желязков поискал стаята да бъде оборудвана с всички възможни устройства, които ще помогнат на децата да подобрят своите комуникативни умения и здраве. Така се стигнало до вариант стаята да бъде основно ремонтирана и разширена, а цялата ѝ площ да бъде оползотворена за нуждите на сензорната терапия. 

В нея ще могат да се лекуват и деца от Брацигово и Батак.  Проектът е насочен към всичките  специални деца, с които работим. Изграждането на  мулти-сензорната стая ще ни позволи по-пълноценна работа насочена към стимулиране развиването на двигателната активност, сетивните системи, когнитивните процеси, взаимодействието и комуникацията при деца със специални образователни потребности, добави г-жа Радева. 

Съчетанието между движението, работата със сетивата и професионализма на терапевта дава устойчивост на постигнатите резултати и е особено подходящо за деца със Детска церебрална парализа, проблеми от аутистичния спектър, синдром на Даун, умствена изостаналост сензорно-интегративна дисфункция, сензорни нарушения (нарушение на зрението или увреден слух), езиково-говорни нарушения, поведенчески проблеми, хиперактивност и дефицит на вниманието и др.  В тази стая може да се работи и с деца без специални потребности, при които се забелязват трудности в психическото и емоционално развитие. 

Общо шестима души от Дневния център са преминали обучение за работа в сензорната стая и ще работят с децата, допълни Маргарита Радева.