Сдружение „Сърце за България“ и „Оги Инвест“ са първите пазарджишки дарители на топъл обяд на медиците от дневната смяна на Спешно отделение към МБАЛ – Пазарджик и Центъра за спешна медицинска помощ в областния град.

Те поставят началото на инициатива, която има за цел да привлече вниманието на ресторантьори и търговци в Пазарджик, които заедно могат ежедневно да доставят храна на хората от първа линия в битката с Covid-19.

Идеята идва от други големи градове, където фирми даряват средства на ресторанти, за да могат да приготвят храна, която пък да бъде откарвана в Спешните центрове и отделения в болниците.

По този начин няма да се налага лекари, медицински сестри, санитари и доброволци да се хранят със сандвичи, а ще могат в обедната си почивка да се радват на готвена храна.

Днес инициативата стартира в Пазарджик, като храната е приготвена без печалба за ресторант „Рони“, а средствата за нея са осигурени от дарителите на национална кампания „Хапка надежда“, която се инициира в 12 български града от фондация „За Доброто“. Пазарджишкото сдружение „Сърце за България“ и фирма „Оги Инвест“ ще финансират нейното продължаване, след първите три дни осигурени от „За Доброто“.

Сдружението „Сърце за България“, чийто представител е Гордън Мерк, ще осигури храна за десет дни, а от „Оги Инвест“ са обещали да финансират три дни, разказаха от ЦСМП – Пазарджик. Ресторант „Рони“ също ще финансира храна за три дни, добави собственикът ѝ Розалин Николов.

Цената на един порцион е пет лева, ето защо в инициативата могат да се включат с дарения и граждани, а не само фирми.

Ако желаете да се включите можете да потърсите парамедика Мирослав Георгиев от Центъра за спешна медицинска помощ в Пазарджик или да оставите съобщение във Фейсбук страницата на Спешна помощ –

https://www.facebook.com/groups/2185486181747210

Друг вариант е да осигурите обяда и да го изпратите с доставка от заведението, което го е приготвило. Очаква се в кампанията, в Пазарджик, да се включат и търговци на храни и зеленчуци, които от своя страна, вместо средства, могат да предоставят месо и зарзават за храната на медиците от първа линия.