Следващият четвъртък при спазване на всички противоепидемични мерки тръгва 46-тото издание на традиционния фестивал за класическа музика „Зимни музикални вечери професор Иван Спасов“.

В дните до 31 януари, включително меломаните ще могат да се насладят на известни и не толкова класически произведения, изпълнени от виртуозни музиканти. Тази година откриващият концерт включва произведения на Панчо Владигеров, Менделсон и Бетовен, а музикантите от Симфонично – оперетно дружество „Маестро Георги Атанасов“ ще свирят под диригентската палка на Григор Паликаров.

Солист ще е младата цигуларка Зорница Иларионова. Младата плевенчанка е завършила е НМУ „Любомир Пипков“ в София през 2011 г. в класа на своята майка, Благородна Танева. След това продължава образованието си в Мадрид, Испания в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон, после в Нов български университет при проф. Марио Хосен. 

Специализира и в Италия при проф. Павел Верников. Младата цигуларка притежава много награди от национални и международни конкурси, има участия в майсторски класове и фестивали, изяви като солист. През 2015 г. е удостоена с „Кристална лира“ от СБМТД. Като носител на Гран при от конкурса „Музиката и земята“ цигуларката направи дебюта си в емисията „Франс Мюзик“ на Френското радио, в която се представят лауреати от международни конкурси.

А като победител в конкурса „Суна Кан“ в Анкара, Турция, беше поканена като солист на Филхармонията на Измир. През последните години печели множество награди международни конкурси и концертира активно в България, Германия, Испания, Русия, Франция, Португалия, Турция, Белгия, Австрия и др. По традиция следващите два дни от фестивала са посветени на камерната музика.

В последната фестивална вечер пред пазарджишката публика ще бъдат представени Увертюра „Сватбата на Фигаро“ от Волфганг Амадеус Моцарт, Вариации на тема Рококо от Чайковски и Симфония №2 от Бетовен. Диригент ще е Найден Тодоров, а солист – младият виолончелист Атанас Кръстев.