Опашки за ваксиниране се извиха и пред сградата на РЗИ – Пазарджик, още от сутринта желаещи да си поставят ваксината чакат, за да им дойде реда.

Самата манипулация отнема не повече от пет минути, но преди това трябва да удостоверите своята самоличност с лична карта, ще получите и картонче, на което е написано името на поставената ви ваксина, денят, в който е станало това и кога трябва да се върнете за втора игла.

Боцването в ръката е почти безболезнено разказаха ваксинирани, които не скриха удоволствието си от това, че вече са наполовина защитени от Covid-19.

„Отидох да се ваксинирам, защото смятам, че това е начин да покажа отговорността си към обществото и към моето семейство.“ – разказва мъж на средна възраст. Той работи в производствено предприятие и е карал коронавирус още през миналата година. „При мен не беше тежко, но се разболяхме цялото семейство. В резултат на това почина майка ми. Съжалявам да го кажа, но много хора не разбират, с какво се сблъскахме. Преди две седмици си направихме тестове за антитела и се оказа, че моите са много слаби, заради това реших да си поставя ваксината и по този начин да бъда защитен от второ заразяване.“ – допълни мъжът.

Според лекари при него може да не е необходимо поставянето на втора доза ваксина, тъй като в организма му вече има антитела, които сега ще бъдат „подсилени“, но всичко е въпрос на време. Ако преди втората доза антителата му все още са малко, ще му поставят и втора игла.

„Аз успях да се опазя и не съм преболедувала коронавирус.“ – разказа жена от опашката. Тя е пенсионерка и има придружаващи заболявания. Обадила се е още вчера, за да си запази час за днешния ден. „Не разбирам защо хората се дърпат, аз самата съм бивша аптекарка и много добре знам какво представляват ваксините. Ако не ги ползвахме досега, много хора нямаше да доживяват и до четиридесет години. Зад всяка ваксина стоят хиляди часове научен труд, нали не се заблуждавате, че някой е взел отвари и си ги бърка в гаража? Зад всяка ваксина стои много голяма доза наука. Заради това вярвам във ваксините. Не искам да бъда лош пророк, но и в бъдеще те ще бъдат единственият начин да предотвратяваме инфекции от рода на коронавируса. Само идиот би си помислил, че ваксината ще му донесе вреда.“ – допълва жената.

До момента е ясно, че страничните ефекти от приема на първата доза са общо неразположение, усещане за умора и леко повишение на температурата. От началото на ваксинационния процес до момента има един случай, при който медицинска сестра е развила Covid-19 след поставянето на първата доза на ваксината на Пфайзер, но именно заради това не се е наложило да ѝ се поставя втора доза.

В имунизационния кабинет на здравната инспекция ваксинацията извършват двама лекари, като при наличие на повече желаещи има готовност за включването и на трети. 

Имунизация срещу COVID-19 в неделния ден се извършва и в имунизационните кабинети на МБАЛ „Хигия“ – Пазарджик и МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище. Мобилен екип на РЗИ имунизира гражданите на Велинград във ФСМП-Велинград.

През вчерашния ден в област Пазарджик са имунизирани 205 лица.

Ваксини днес поставят ѝ личните лекари, голяма част от тях „отмятат“ предварително изготвените списъци с желаещи пациенти. Поставят се ваксини не само на възрастни, а и на млади, които се възползват от т.нар. „зелен коридор“.

ЕВРОПА

В Кипър здравният министър Константинос Йоану предупреди, че изборът на една ваксина пред друга може да забави кампанията по ваксиниране, като се вземат предвид ограничените доставки от „Пфайзер“ и „Модерна“, които се очакват през идните седмици, и отбеляза, че „и трите ваксини драстично намаляват броя на приетите в болница и на смъртните случаи“.

Засега липсват информации за тежки странични въздействия при определени рискови групи, като например хората с алергии. Надеждни данни ще има чак след като като бъдат ваксинирани и наблюдавани достатъчно много хора. „Затова винаги има известен остатъчен риск. Колко голям е той, ще се изясни в следващите месеци и години“, казва в тази връзка Кристиан Богдан, директор на Института по клинична микробиология към Университетската клиника в Ерланген.

Важно е да се знае съотношението между рискове и ползи, казва още Кристиан Богдан и дава следния пример: „Ако за един възрастен човек вероятността да умре от Ковид е 20%, а рискът от тежки странични въздействия от ваксината е 1:50 000 или още по-малък, тогава лично аз бих поел този риск“.