На територията на област и община Пазарджик е създадена добра организация, за провеждане на имунизационния процес срещу Covid-19, съобщи днес директорът на РЗИ Пазарджик д-р Фани Петрова. В момента наличната ваксина е на „Астра – Зенека”, но се очаква също на „Пфайзер” и на „Модерна”.

14 кабинета за имунизации има в областта и те са снабдени с необходимите ваксини, в момента Астра Зенека. Засилен интерес е имало през почивните дни, като в петък са били поставени 561 ваксини на желаещи, 205 са инжектираните в събота, а 481 са ваксини в неделя.

Няма да бъде върнат никой, който желае да се ваксинира, но е добре да се звъни на телефоните на РЗИ, за да не се струпват много хора на едно място и освен това като видим, че се създава по-голяма група ние препращаме хората към по-свободните кабинети към дадения момент, каза д-р Петрова.

Графикът за почивните дни ще бъде оповестен чрез медиите, всеки общопрактикуващ лекар е получил ваксина и има правото да ваксинира хората от своята пациентска листа.

Заболеваемостта от коронавирус е 202,2 на 100 хил. души, което все още ни държи в червената зона, заяви д-р Петрова.

5395 са оздравелите до момента, 461 починалите, само двама за радост са новозаразените.

От началото на пандемията 231 медицински лица са оздравели. От все още болните – 643 – ма се лекуват у дома, 179 в болница, 5 в интензивно, а 1033 човека са под карантина,

Към 22 февруари общият брой на ваксинираните в областта е 3683, от тях 1312 лекари и медицински персонал, 679 учители и училищен персонал, 446 пък са социалните работници, с това е изчерпана първа и втора фаза, а сега възможност за ваксиниране има за всички хора.