СТЪПКА 1: Как да запазим час за ваксина?

– През личния лекар – здравноосигурените лица могат да се обадят на личния си лекар, който е задължен да им осигури ваксина и да им даде ден и час, в който трябва да се явят.

– През РЗИ – здравноНЕосигурените лица не могат да запазят дата и час през личния си лекар. Ваксина обаче няма да им бъде отказана, ако звъннат в Регионалната здравна инспекция, отговаряща за техния град.

– Чакане на опашки при определените пунктове – този вариант е и най-малко удобен, и най-малко препоръчителен, но въпреки това хората, които отидат на определените за ваксинация пунктове, могат да получат ваксина или дата и час за такава.

– През онлайн регистъра – тази възможност е все още предстояща. Очаква се до края на месеца да бъде готов електронният регистър, в който всеки ще може да даде своята заявка за имунизация. 

СТЪПКА 2: Нужни ли са предварителни изследвания?

Тази стъпка не е задължителна, но е препоръчителна за пациентите с хронични заболявания. Те трябва да се обърнат към лекуващия ги специалист и личния им лекар, за да обсъдят с тях на кои показатели да направят изследвания и след това да преценят как да действат спрямо резултатите.

АКО ВЕЧЕ СТЕ ПРОЯВЯВАЛИ НЕЖЕЛАНИ АЛЕРГИЧНИ РЕАКЦИИ ВСЛЕДСТВИЕ НА ПОСТАВЯНИ ВАКСИНИ

Това би дало основание да се смята, че и ваксината против COVID-19 би довела до нежелана реакция. Всички притеснения относно алергии трябва да бъдат споделени с личния лекар преди да се вземе информирано решение за ваксината.

АКО ВЕЧЕ СТЕ ИМАЛИ СРЕЩА С ВИРУСА

Възможно е вече да имате антитела срещу COVID-19, дори без да сте разбрали, че сте прекарали заразата. Това най-добре може да покаже тестът за антитела. Преди ваксина не е задължително да се прави такъв, освен това цената за него се поема изцяло от пациента (в различните лаборатории варира между 20 и 30 лв.)

Ако нямате антитела – специалистите съветват пациентът да вземе информирано решение дали да си постави ваксина.

Ако имате антитела – няма точно указание, което да казва в кои случаи и при какво количество антитела е добре да се изчака с ваксинацията.

Голямото количество антитела според някои лекари може да доведе до гриподобни симптоми след поставянето на ваксината, които обаче отшумяват до 2-3 дни. Според Министерството на здравеопазването няма причина преболедувалите да не бъдат ваксинирани.

Единният информационен портал на Здравното министерство уточнява:

„Ако сте преболедували, може да имате някаква степен на имунна защита (имунитет), но тя варира и може да не продължи дълго време. Тъй като не знаем колко дълго антителата продължават след инфекцията и малък брой хора са имали по-тежки повторни заразявания, ваксината може да бъде от полза за повишаване на съществуващия след инфекция имунитет на човек. Въпреки че все още не е известно също и колко дълго продължава постваксинационният имунитет, ваксините се създават, за да осигурят надежден и продължителен имунитет. Клиничните изпитвания включваха хора, които преди това са били заразени със SARS-CoV-2 и е установено, че ваксината е безопасна. Имунизирането срещу COVID-19 e също толкова важно за преболедувалите, колкото и за непреболедувалите.“

СТЪПКА 3: КАКВО ДА (НЕ) ПРАВИМ ПРЕДИ И СЛЕД ПЪРВАТА ДОЗА

24 часа преди и след ваксинация не трябва да се пие повече от 50 гр алкохол. Това каза директорът на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“ д-р Асен Балтов.

Поставянето на ваксина не означава мигновен имунитет. Различните източници дават различен отговор на въпроса кога тялото започва да изгражда имунитет. Причината е, че това до голяма степен зависи от индивидуалната реакция на всеки човек и от вида на ваксината.

Смята се, че в най-добрия случай първите антитела започват да се появяват не по-рано от 14-ия ден след първата доза от ваксините на Pfizer или Moderna.

При AstraZeneca специалистите сочат имунитетът започва да се появява след втората седмица от поставянето на ваксината и се увеличава до 12-а седмица.

СТЪПКА 4: ВТОРА ДОЗА ВАКСИНА

Още при поставянето на първата доза ваксина трябва да е ясно кога ще бъде поставена и втората. След като е ясен денят, часът и мястото за втората доза, пациентът трябва да спазва стриктно своя ред, за да не се стига до хаос.

Ваксините срещу COVID-19 са :

Ваксините, с които България провежда имунизационната си кампания, са преминали успешно и трите фази на клиничните изпитвания;

Ваксините са сигурни и ефективни срещу тежко протичане на заболяването и възможни сериозни последици върху здравето;

Ваксинирането дава индивидуална защита, но с постигането на високо ваксинално покритие сред населението разпространението на COVID-19 ще бъде ограничено;

Целта на Министерството на здравеопазването е на всички граждани, които желаят да бъдат имунизирани, да бъде осигурен бърз достъп до безплатна ваксина;

Кратките характеристики на трите одобрени в ЕС ваксини вижте тук:

https://www.mh.government.bg/…/comirnaty-epar-product…https://www.mh.government.bg/…/listovka_i_kratka…https://www.mh.government.bg/…/astrazeneka-kratka…

Препоръките на Експертните съвети по различните медицински специалности могат да бъдат намерени тук:https://coronavirus.bg/bg/vaccinations/publications?cat=4