Унищоженият сеновал е 500 кв.м., а щетите се оценяват на над 100 000 лв. На редовната си сесия снощи, всички общински съветници с изключение на Махмуд Салим и отсъстващата Петя Цанкова подкрепиха искането на кмета на Ветрен дол Димитър Христосков, пострадалият животновъд от селото му – Али Конгьов да бъде подпомогнат с 15 000 лв. за възстановяването на щетите от пожара.

Припомняме, че късно вечерта на 10-ти февруари в с. Ветрен дол пламна сеновала към овчарника на Али Конгьов. Освен сградния му фонд, пожара изпепели тонове царевица, фураж и бали сено за близо 1000 животни. Димитър Христосков, кмет на селото поде кампания чрез медиите и социалните мрежи за подпомагане на пострадалия животновъд.

Новината за трагедията на Али Конгьов обиколи повечето местни и национални медии в резултат, на което хора от цяла България се притекоха на помощ. На редовната сесия на Общински съвет – Септември повечето съветници бяха единодушни, че стопанина от Ветрен дол заслужава да бъде подпомогнат заради отрасъла овцевъдство, който е истинско богатство за нашия регион. „Много малко са вече местата, където продължават да се гледат овце в такъв голям обем.

Овцевъдството е изключително трудоемко. Тук механизирано отглеждане, както е при едрия рогат добитък е почти невъзможно. Всичко е на ръка. За хора като Али Конгьов няма ден, няма нощ, няма делник, няма празник. Тези животни като започнат да се агнят, какъвто е сезона в момента, трябва да си денонощно покрай тях. След това всички овце се доят на ръка ежедневно по два пъти. Като спре млякото, започва стригането.

Изобщо целият живот на човека преминава в обора. Няма време за друго. За това и вече рядко се гледат този вид животни. А ние в това наше септемврийско село да имаме такова голямо стадо и при бедата, която бе сполетян стопанинът му, да не му помогнем ще е безотговорно“, коментираха съветниците по време на дебатите при докладването на точката. В крайна сметка с голямо мнозинство тя бе приета.