В празничния Трети март честванията в Пещера започнаха с поднасяне на венци и цветя пред паметниците на загиналите за свободата на България. Йордан Младенов- кмет на община Пещера склони глава в памет на загиналите пред паметника на кап. Сафонов, председателя на местния парламент д-р Николай Пенев запази едноминутно мълчание пред обелиска на братя Горови.

В два лъча преминавайки през града те се събраха на пл. “България”. Заедно с тях бяха зам.-министъра на вътрешните работи и водач на листата на ВМРО Стефан Балабанов, зам.- кметовете Гълъбина Карамитрева – кандидат за народен представител от БСП и Елена Рядкова, Галя Стоянова- секретар на Общината, образователни, културни и други институции, ветерани от войните, граждани, политически партии, неправителствени организации и общественици.

Йордан Младенов взе участие в ритуала по издигане на националното знаме на Република България. 

В част от своето празнично слово градоначалникът каза : ” На тази светла дата историята ни изправя пред поредното изпитание – да събудим духа си на българи и родолюбци и да си спомним онази мразовита зима на 1878 година, донесла изстраданото Освобождение на България. И ако трябва да прибавим още няколко само думи към тези, то несъмнено те са: „Преклонение, признателност, чест и слава на загиналите за Освобождението – руски, румънски, финландски войни и на българските опълченци”.

В чест на празника с нова програма пред пещерци и гости на града на сцената излязоха мажоретен състав “Перистера”, детска фолклорна група и Танцова формация “Здравец” при ЦПЛР- ОДК Пещера. По-късно за доброто настроение песните си изпяха народните певици Калина и Невена. По стара традиция на площада се изви българско хоро.