Николина БАРБУТЕВА

8-ми март е дата, на която обръщаме специално и заслужено внимание на жените. Ден, в който се акцентира върху тяхното значение, роля и постижения. Тогава отдаваме значение на правата на жените, на техните политически и социални битки, които са извоювали в исторически план и на идеята за равенство между половете.

   Обикновено тази дата я свързваме с идеята за преклонение пред жената, за ролята й най-вече като майка и съпруга, но истината е, че в основата на този Празник на жената стои борбата й за равноправие с мъжете, борба за равностойно и достойно заплащане на женският труд, съобразяване с това, че жените изпълняват множество роли – те са дъщери, майки, съпруги, работнички.

   За нивото на развитие, на което и да е общество, най-вече говори отношението към жените. Тези общества, в които законово е регламентирано равенство на жените с мъжете в социален и политически аспект и то се спазва, са проспериращи и образци в много отношения. Такова общество можем да наречем модерно и напредничаво.

   За жалост обаче даже и през XXI в. се наблюдават затворени общества, които са в плен на традиции, противоречащи на всякакви човешки права и свободи, където на жената се гледа като на обект, не като на личност. Там не можем да говорим за права на жените и за Празник на жената. В такива общества по-добре да не се раждаш жена. Там се гледа на теб като на източник на деца, като безмълвен придатък към мъжа, дори си принизена до нивото на едно животно. На фона на такива общества жените на Запад трябва да са много щастливи, че са родени в коренно различен тип общество.

   Но понеже 8-ми март е преди всичко Ден на майката или поне в България до голяма степен така сме учени още от детската градина и от училище, много е важно една майка какво отношение към жените ще възпита в своя син. Когато един мъж показва неуважение към жените, може би самият той е бил свидетел на такова поведение, но и така да е, това не е оправдание. Жената има заложени в себе си много достойнства, които заслужават достойно отношение и да бъдат помнени през всеки ден от годината. Но и жената от своя страна има задължението да показва и отстоява всеки ден тези свои достойнства.

   А всяка жена трябва да е пример и за всички останали жени. Всяка жена желае уважение, почит и добро отношение. За да получим всичко това, дами, трябва да изявяваме в себе си всички женски добродетели, които вярвам, че няма да останат незабелязани. Преди всичко жената трябва да изпъква със своите разумност, мъдрост, премереност. Тези качества винаги се забелязват у силния пол и изпъкват с добро. Нека не се впускаме само в изтърканата роля на жената съблазнителка, а във вечната роля на жената като предана любима и майка.

   Освен това, за да се стреми една жената към истинско равенство с мъжете или дори превъзходство над тях, на първо място трябва да постави образованието си. Образованата и интелигентна жена е непобедима сила.

   Бъдете упорити и несломими, мили дами! Ние сме силни именно, защото сме жени.

Честит празник на жената!