Мирослав Стоянов, служител на ОДМВР – Пазарджик

Всеки месец от годината има своето си очарование, но като че ли месец май има особено, неподправено и младежко настроение. Той е изпълнен с важни и почитани от всички ни празници, като Великден, Гергьовден, 24 май, но с особена сила са предстоящите абитуриентски празници.

Наближавайки времето им тези прекрасни млади хора, на които им предстои завършване на средното образование са изпълнени с особен ентусиазъм, прилив на енергия, радостни усмивки, възгласи, но и … доста неразумност.

Нека ги виждаме да вървят весели по улиците и да броят от едно до дванадесет, нека обикалят с автомобилите си и надуват клаксони, съпроводени с музика отвътре, нека подготвят оригинални покани към класните си ръководители и учители да присъстват на баловете им, нека се прегръщат, целуват, мечтаят и всичко онова, което е присъщо на младежката природа.

Но … !Но не бива да правят неразумни постъпки, с които да застрашават живота си, в това число и на тези около тях.

Наблюдаваме групи от по два, три или четири автомобила, от чиито странични прозорци висят млади и красиви момчета и момичета, при това буквално висят без да се държат за нищо хванали смартфони и заети със селфита. Виждаме отворени багажници а от тях куфеещи тийнейджъри.

Наскоро видях и как на червен сигнал на светофара от три автомобила слизат група от десетина младежи насред кръстовището и скандират „ 1, 2, 3…“ и така нататък до За-вър-ших-мееее”. А отстрани гъмжило от автомобили, водачите на които не знаят накъде да тръгнат. И тук идва моментът да се намесим. И ще се намесваме мили момичета и момчета !!!

Ще го правим не защото копнеем да ви „прецакаме” празничното шествие, не за да ви „стъжним” бала, а за да ви опазим живи и здрави.

Това е най-важната ни цел, защото животът ви тепърва започва да се разгръща и вие трябва да го посрещнете здрави, трудоспособни, отговорни за бъдещето си, а и за бъдещето на тези след вас.На снимката можете да видите вчера /Велика сряда/ как група от три леки автомобила с висящи от прозорците весели абитуриенти попадна на необозначен наш автомобил. Вътре за късмет началникът на сектор „Пътна полиция” главен инспектор Асен Гешев и неговият заместник старши инспектор Димитър Табаков.

Следва спиране, установяване на самоличности, малко „конско” и съставяне на актове и фишове на общо 8 деца.

Колегите го направиха с неохота, но съзнавайки, че трябва да накараме тези младежи да се пазят, да се съхранят, да пазят и останалите участници в движението. Вчера установените нарушители бяха пет. Дано утре да са по-малко или въобще да няма ! Проверките ще продължат, като ще използваме и необозначени служебни автомобили, ще използваме и снимков материал. И все пак продължавайте да показвате радостта и вълнението си, но РАЗУМНО !!!