На 14.05.2021 г. в Професионална гимназия по химични и хранителни технологии се проведе „Ден на отворените врати“. Учители и ученици посрещнаха ученици от различни училища с цел да „запалят“ интереса на младите хора към технологиите с помощта на химични експерименти и демонстрации, като метод на научно и учебно познание.

Мероприятието предизвика голям интерес у кандидат-гимназистите, които на няколко групи, при спазване на противоепидемичните мерки, направиха обстойна обиколка на училището. Учители разказаха и показаха възможностите, които предоставя гимназията като база, иновации, лаборатории, електронни ресурси и извънкласни занимания по интереси.

След това за присъствашите бяха старателно представени в три от лабораториите експерименти и демонстрации, с които да усетят аромата, да докоснат и да се включат в разноцветния свят на химичните и хранителни технологии.

В първата лаборатория ученици от 11 А и 11 Б клас, с ръководител инж.  Емилия Тоновска,  определиха съдържанието на активните вещества в тоалетно мляко и лосион, фурантрил, ацетизал, демонстрирайки своите професионални умения и компетенции във фармацията и козметиката. Те запознаха гостите с приложението, съхранението и дизайна на лекарствени форми и хранителни добавки.

Във втората лаборатория възпитаници на гимназията от 9 б клас, специалност „Технология на целулозата, хартията и опаковките“ с ръководител г-жа Петя Килова, демонстрираха пред любопитните погледи на ученици и техни преподаватели многообразие от цветни утайки, „Огнена дъга“, „Светофар“ и други експерименти, като участниците имаха възможност, заедно с възпитаниците на гимназията, сами да направят част от тях.

Развълнувани от първите две лаборатории гостите, се насочиха към третата, където ги очакваха учениците от 9 а клас, специалност „Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“ с ръководител Елисавета Недкова, където учениците от ПГХХТ демонстрираха „Дим без огън“, „Запалване на спиртна лампа, без кибрит“, „Слонска паста“, „Кървящ пирон“, „Вулкан“, „Дух от бутилката“, а гвоздеят на програмата беше „Горящата ръка“, където директорът Тодор Джамбов участва лично.

В кабинета по „електотехника“ учениците се запознаха с работещи схеми – демонстрация на петстартов ключ и свързване на девиаторен ключ – стълбищно осветление. Въодушевени и изпълнени с приятни емоции, посетителите се насочиха към „сладкия“ кабинет „Гурме“, където бяха горещо посрещнати от инж. Йорданка Николова, инж. Снежана Златанова, г-жа Елисавета Чаушева и възпитаници от гимназията специалност „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки“ и „Производство на алкохолни и безалкохолни напитки“, които им разказаха за перспективите и възможностите, които предоставят тези специалности.

За края на събитието всички имаха възможността да опитат от приготвените сладки и солени изкушения. За всички участници в събитието, домакини и гости, останаха позитивните емоции, приятелствата и усмивките.