Поиграх си доста, за да събера всички или почти всички кукли на Мадрид… Надявам се да ви харесат и когато един ден посетите Мадрид да ги срещнете лично. – казва българката Петя Пеловска, която от години живее в испанската столица.
Las Meninas, тези шаферки на Инфанта Маргарита, присъстващи в известната картина на Веласкес, са четвъртата поред културна и туристическа атракция на испанската столица от тази серия.
Уникални като изпълнение и послание, те имат своя автор (творец на модерно изкуство), както и своя спонсор. Едни от тях са директно рекламно пано, други са туристическа реклама, а трети са посветени на добра кауза (борбата с насилието, с рака на гърдата, със СПИН и т.н.), но всички са оригинални, неповторими и незабравими произведения на съвременното изкуство.
От първата през 2018 г.  до последната от тази есен, всяка скулптура има QR код, който при сканиране с мобилно устройство дава информация за автор, спонсор и концепцията на произведението, в допълнение към представянето на менината по виртуален начин.
Инициативата, която празнува своето четвърто издание през 2021 г., включва около 50 оригинални менини с височина 1,80 метра, създадени от различни визуални художници, актьори и актриси, готвачи или спортисти и разположени на атрактивни места в Мадрид.
Този уличен музей се организира, поддържа и популяризира от Кметството на Мадрид и Бизнес асоциацията за търговия с текстил и аксесоари.
Всъщност „Менините“ е известна картина на  испанския художник Диего Веласкес.  Той работил като придворед художник в кралския двор. Един ден решил да запечата върху платното момент от ежедневието на принцеса Маргарита. И така се появила картината „Менините“. Името  в буквален превод означава „момичетата“. На картината около принцеса Маргарита се намират придворни дами, джуджета, едно куче, а на заден план е изобразен дори самият Веласкес докато рисува.
Днес менините съществува и като арт инсталация, създадена от испанския скулптор Антонио Азато.  Инсталацията се състои от 80 „дами“,  които се разполагат на значими места в испанската столица Мадрид. Всяка една от менините има уникална декорация, създадена върху нея от различен творец. Идеята на арт инталацията е да популяризира Градската галерия за изкуства.
Скулптурите на менините отново са поставени по  улиците на Мадрид.  Те са изработени  от фибростъкло. Високи са около  1, 80 и тежат 30 килограма. Тази година може да видите менини с маска, предвид извънредната обстановка, менини с рокля от папагал или менини с тротинетка.