Две столетнички живеят в момента във Величково. Първата от тях баба Петкана Маринкова през август ще навърши 104 години, а баба Велика Чалъкова вчера отбеляза вековния си юбилей. По принцип се смята, че планинците са по-дълголетни от хората, които живеят в полето, но двете достолепни дами от разположеното в края на Пазарджишкото поле столетнички опровергават това твърдение.

Общото между тях е, че никога през живота си не са мързелували и дори сега, все намират как да помогнат с нещо в къщната работа.

Баба Петкана има дъщеря, внуци и правнуци, а баба Велика е дала живот на пет деца. Сега заслужено се радва на техните потомци.

Животът и на двете не е бил лек, но пък ги е възнаградил с това да преживеят социализмът от „игла до конец“, да са били свидетелки на Втората световна война и безкрайният ни преход.

Всяка от тях твърди, че храната не трябва да е много и по възможност да е произведена в двора.

Хората от селото си спомнят, че през 1978 год. е правено общоселско тържество на тогавашния столетник Кръстьо Чавдаров. Следващият такъв празник е за баба Петкана, но четиридесет години по-късно.

В селото в момента живеят около деветстотин души, но мястото му е било обитаемо още в древността. Има следи от древните траки, има останки от римски друми, а съвсем близо е и селищната могила на Юнаците, където пък са открити артефакти от преди седем хиляди години и най-старото злато в Европа.