Чудотворната икона „Златната ябълка“ от храма „Успение богородично“ в  Горни Воден ще бъде донесена в Пещера на 6 март. Това се случва за втори път от три години насам, когато чудодейното изображение на Богородица посети родопския град. Идеята за повторното идване на светинята принадлежи на кмета Георги Козарев, който уговорил донасянето на иконата от владиката Николай. Според поверието Божията майка дава благословение на всички искрено вярващи. Тя дарява бездетните с рожби, а болните с изцеление. Дядо Николай и част от духовния му клир ще съпътстват иконата, а датата не е избрана случайно. Това е вторият петък от началото на великия Великденски пост.

Празникът на иконата от Горни Воден се чества на петата събота от Великия пост. Това е местен празник, който е свързан с чудото, извършено от Майка Божия чрез нейната икона през 1765 година. Това събитие е описано в „Синаксар за златната ябълка“ от Ананий Клинис, който тогава е бил игумен на манастира „Св. Кирик и Юлита“. Ето какво пише той:

„В този ден, петата събота на Великия пост, православните отдават акатистна похвала на пресветата, пречиста, преблагословена Владичица наша Богородица и Приснодева Мария, възпоменание на светата чудотворна икона на Пресвета Богородица, наречена „Благодатна“, която се намира в свещения стар храм в село Воден. Чрез тая света и чудотворна икона Пресветата Майка, изпросвайки от Христа, ни дарява безбройни благодатни изцеления на телесни и душевни недъзи.

Възпоминава се чудото с неплодната жена, която, като беше закъсняла за празника на благодатната Богородица Дева Мария поради дългия път, не можа да получи благословен хляб и като счете това за лош знак, ридаеше и се окайваше за своята неплодност. А йереят, като чу плача и риданията на жената, много се натъжи. И като не намери и троха, останала от благословения хляб, разбирайки причината за мъката на жената, смут обхвана душата му. Видя тогава старецът (йереят) една ябълка, оставена в дар пред светата, чудотворна икона „Благодатна Богородица Дева“, взе я и я даде на жената (неплодната) като благословение, а тя, като прие ябълката с гореща вяра, се успокои. И не след много време жената се оказа трудна. Като се роди рожбата й, от вяра и благодарност към Божията Майка тя употреби много средства и богато украси светата икона, като даде да изковат една златна ябълка и я дари за спомен на Великата благодат.

Светинята ще остане в града до девети март.