Двадесет училища по изкуствата, в които се изучава профил музика от цялата страна се вдигнаха на протест днес срещу предлаганата промяна в Закона за образованието, според която децата ни няма да изучават музика в осми, девети и десети клас. Протестираме, защото никой не се е съобразил с факта, че в училища като нашето, това е убийствено за развитието на децата, каза преподавателката по музика в СОУ“Г.Брегов“ – Величка Терзийска. Смятаме идеята профилираното обучение да се ограничи само в последните два класа на гимназията за неправилна, тъй като присъствието му досега от осми клас е доказало своята необходимост и реални постижения. При липсата на задължително обучение по музика и изобразително изкуство в VIII, IX и Х клас профилираното обучение по тези два предмета в XI и XII клас ще остане само формална възможност, тъй като ще се получи 3-годишна пауза в обучението на учениците. По същата причина и възможността да се избира музика или изобразително изкуство като втори задължителен зрелостен изпит реално няма да може да бъде използвана.
Като дискриминационен приемаме и текста в чл. 133, ал. 1, съгласно който двата предмета не са включени и сред предметите, по които може да се държат два допълнителни зрелостни изпита по желание на учениците. Това ги поставя в неравностойно положение сред предметите от общообразователната подготовка и влиза в противоречие с принципите за ориентираност към интереса и към мотивацията на ученика и за равен достъп, посочени в чл. 3 на проектозакона, се казва в протестната декларация на преподавателите от Пазарджик.

DSCF0925

Училищният концерт – протест започна с химна на Бреговци, а след това присъстващите в зала „Движение“ видяха и богата палитра от таланти, с които днес се гордее школото.

DSCF0928

 

DSCF0961

DSCF0963