Илиян КОЖУХАРОВ

През предстоящия уикенд Пазарджик ще бъде домакин на състезание по ориентиране.

За тези който не знаят какво представлява ориентирането: Ориентирането е спорт, в който от състезателя се изисква да се ориентира в непозната местност сред природа, като се придвижва с помощта на карта и компас. Целта е да се открият и посетят в определен ред контролните точки, отбелязани по предварително очертан маршрут на картата, като се избира възможно най – краткият и бърз път.

Класирането се определя по времето, за което състезателите са преминали своя маршрут от старта до финала, преминавайки през всички контролни точки в зададената последователност. Състезанието проверява уменията за навигация, концентрация и бягане на състезателите. Целта на всеки е да избере най – бързия маршрут между контролите. Изборът на най – добър вариант е много важен – най – краткият път невинаги е и най – бърз.

Необходимите качества за добри постижения са добра физическа подготовка и добра скорост на бягане съчетани с бързо мислене, отлично чувство за позиция и пространствена ориентация, отлично интерпретиране на информацията от картата. Картата и маршрутите не са предварително известни на участниците в състезанието. Състезателите получават своите карти след като стартират. При индивидуалните състезания състезателите стартират през стартов интервал поне 1 минута, в зависимост от вида на дистанцията.

При щафетните състезания първите постове стартират едновременно, но състезателите от различните отбори не се движат по един и същи маршрут. Маршрутите за щафетите са така композирани, че като цяло всички отбори преминават една и съща дистанция и едни и същи контролни точки. Времеизмерването и информацията за посещаването на контролните точки се осъществяват от електронна система. Всеки състезател има индивидуален чип, а всяка контролна точка е оборудвана със специална станция, която записва в чипа на състезателя своя код и времето на преминаване. Нашият град има традиции в спортното ориентиране.

От близо 25 години обаче в Пазарджик не се е състоял старт или състезание по ориентиране. Причините за това са много, но най-вече липсва развитие на тази спортна дейност. Благодарение на участията и резултатите до момента на СКО „Маратонец“ – Пазарджик, Българската федерация по ориентиране прояви интерес към нашия град и поиска съгласието ни да направи карта на града и околностите и да проведе Държавното първенство за мъже и жени 20 – 21 години в дисциплините щафета и спринтова щафета. Тъй като ние сме млад и сравнително нов отбор се обърнахме за съдействие и подкрепа към Община Пазарджик СКО „Маратонец“ да организира съпътстващо състезание по ориентиране за Купа „Пазарджик“ – 2015.

Получихме подкрепата на кмета Тодор Попов и Община Пазарджик се включи като съорганизатор на събитието. Предстоящите състезания се организират от Община Пазарджик, СКО „Маратонец“ Пазарджик и Българска федерация по ориентиране. Събитието включва състезания в общо четири дисциплини – Държавно Първенство в дисциплините спринтова щафета и щафета за мъже и жени, младежи и девойки и състезания за Купа „Пазарджик“ – 2015 в дисциплините спринт и средна дистанция за всички възрастови групи – от 10 до над 65 г.

До момента подобна проява не е провеждана в нашия град. Очакваме в състезанията да вземат участие най-добрите български ориентировачи. Надяваме се да наблюдаваме бягането на спортисти като Кирил Николов – Дизела, Антония Григорова, Иван Сираков, Николай Димитров, Ивайло Каменаров, Григор Караиванов и други. Очаква се участието на отбори от Благоевград, Варна, Велико Търново, Габрово, Дряново, Ловеч, Русе, Сливен, Стара Загора, София, Тетевен, Троян, Търговище, Шумен, Ямбол.

Време, място и програма:

30 май 2015 (събота) – ДП – смесени щафети 20 – 21, Купа „Пазарджик“ 2015 – спринт: Състезателен център – площад „К. Величков“ – (Тортата) – там ще бъдат разположени старта и финала. Състезателен район – централна градска част на град Пазарджик.

– 14:00 часа – старт ДП Смесена спринтова щафета в четири поста – жени и мъже.

– 14:05 часа – старт ДП Смесена спринтова щафета четири поста – девойки и младежи.

– 15:00 часа Старт на първите номера в Спринт за Купа „Пазарджик“ 2015.

– 16:30 часа Обявяване на резултатите и награждаване на победители в ДП Смесени щафети и Купа „Пазарджик“ 2015 Спринт.

ВНИМАНИЕ: Искаме чрез медиите да отправим молба до гражданите на Пазарджик да проявят гостоприемство и толерантност към участниците в състезанията. Състезателите ще бягат с висока скорост през пешеходните зони и алеите на градинките в централната част на града, молим гражданите да не им пречат, а да ги аплодират.

Молим гражданите да не преместват контролни точки, които ще бъдат разположени на различни места в централната градска част в събота след обед. Молим водачите на МПС, движещи се по това време в района да бъдат внимателни – маршрутите не предполагат движение по натоварени улици, но всеки състезател е свободен сам да избира пътя, по който ще мине.

31 май 2015 (неделя) – ДП – щафети 20 – 12, Купа „Пазарджик“ 2015 – средна дистанция: – Състезателен център – с. Дебращица, местност Ливадите; – Състезателен район – местност Ливадите;

– 10:00 – Старт на ДП Щафета, карта „Ливадите”

– 11:30 – Старт на първите номера Купа „Пазарджик“ 2015 – средна дистанция, карта „Ливадите“

– 14:00 часа – обявяване на резултатите и награждаване на победителите в ДП Щафети и Купа „Пазарджик“ 2015 средна дистанция.

Бихме искали да уведомим любителите на спорта в Пазарджик, че всеки желаещ може да участва в стартовете за купа „Пазарджик“ 2015. Достатъчно е да има желание и да информира организаторите най-късно до 29 май в страницата на събитието: FACEBOOK Купа“ПАЗАРДЖИК“-2015. От името на Организационен комитет на Състезанията за Купа „Пазарджик“ 2015 – Илиян Кожухаров

Събитието включва общо четири дисциплини: Държавно първенство в щафета и спринтова щафета за мъже и жени, младежи и девойки и състезания за Купа “Пазарджик” – 2015г. в спринт и средна дистанция за всички възрастови групи от 10 до над 65 години.

Участие ще вземат отбори от Благоевград, Варна, Велико Търново, Габрово, Дряново, Русе, Сливен, Стара Загора, София, Тетевен, Търговище, Шумен, Троян, Ямбол и  Пазарджик.