Учениците до ХІІ клас включително да имат свободен достъп до всички български музеи предложи вчера главният редактор на „Стандарт“ – Славка Бозукова, по време на дискусия посветена на старта на националната кампания „Чудесата на България“, която се състоя в Панагюрище. Преди да привличаме чужденците в България обаче, трябва да накараме първо българите да преоткрият „Чудесата на България“. Да видят разкопките, да влязат пак в музеите. Това също е стъпка от развитието на вътрешния, културно-исторически туризъм. Затова от името на кампанията „Чудесата на България“ искам да направя предложение към министър Рашидов, кметовете и шефовете на музеи – за трите месеца на лятната ваканция билетите за ученици до 12 клас в музеите и културно-историческите обекти да бъдат безплатни. Така родителите ще имат още един допълнителен стимул да заведат децата си в музеите. Предложението не е каприз, това е практика в редица европейски и американски музеи.

Според министъра на културата Вежди Рашидов може да се мисли в тази насока, но музеите се издържат предимно от входни билети, а статистиките сочат, че в момента основните посетители на исторически ценности са именно учениците.

12standart-kozarev

В момента те ползват петдесет процента отстъпка от цената на входния билет, каза кметът на Пещера – Георги Козарев, по повод на крепостта „Перистера“, която миналата година се класира втора в конкурса на „Стандарт“. Не може подобно решение да се вземе за пет минути, тъй като то трябва да бъде обсъдено и добре премислено. Поздравявам г-жа Бозукова за това, че в продължение на толкова години е подела тази кампания и работи за утвърждаването на българщината.

12standart-tribuna

На срещата присъстваше и министъра на туризма – Христина Ангелкова, тя призова кметовете на общините Пещера, Стрелча, Копривщица, Старосел, Панагюрище и Хисаря, да изработят общ туристически маршрут, който да дава шанс на нашите и чуждестранните туристи да имат възможност да нощуват в близост до забележителностите и в същото време в рамките на няколко дни да се запознаят с историята на нашия край.

12standart-ovcharov

Според проф. Николай Овчаров, който също уважи форума в момента Кърджали и селищата около него ползват благата, които осигуряват двата обекта – Перперикон и Татул. С чиста съвест мога да кажа, че благодарение на тях в този край настъпи оживление. Създават се нови места за отдих, заведения и това се случва заради туристическия поток, който само за Перперикон е 250 000 души годишно.

12standart-bojidar

Проф. Божидар Димитров предложи край Панагюрище да бъде възстановена някогашната крепост Красен, което ще доведе до пълен ансамбъл от епохи, като се започне от тракийското златно съкровище, премине се през Средновековието, Априлската епопея и се стигне до наши дни. Идеята бе прегърната от проф. Лъчезар Цоцорков, който явно е склонен да участва във финансирането на подобно съоръжение. Той постави пред министър Вежди Рашидов и въпроса за това, че когато бизнесът прави дарение му се опрощават само десет процента от сумата и попита дали държавата не би могла да стимулира дарителите като осигури по-голям процент отстъпка.

12standart-evstatiev

Кметът на Стрелча Иван Евстатиев заяви, че очаква средства от Министерството на културата да бъдат насочени и към неговата община, където също има много материални останки от културно – историческото наследство на траките. Той отново повдигна въпроса за това дали съкровището открито от братя Дейкови край Панагюрище не е изнесено от Жаба могила, с което си навлече гнева на присъстващите в залата панагюрци.